Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Lavrov: Lecția învățată din cel de-al Doilea Război Mondial, cea mai importantă lecție de relații internaționale

vestidinrusia.ro
Serghei Lavrov

Al Doilea Război Mondial și contribuția Uniunii Sovietice la victoria asupra nazismului reprezintă cea mai importantă lecție de relații internaționale, ce nu trebuie niciodată uitată, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov la maratonul educațional ”Noua cunoaștere”, scrie agenția TASS.

”Dacă luăm un eveniment, nu contează care, cea mai importantă este, astăzi, acum, lecția învățată din cel de-al Doilea Război Mondial. Am vorbit, deja, despre acest lucru; sunt convins că este moștenirea noastră comună, ce nu trebuie în nici un caz pierdută sau risipită”, a spus el, întrebat fiind ce lecție de relații internaționale ar fi, în opinia lui, cea mai importantă pentru întreaga lume.

În altă ordine de idei, Lavrov a anunțat că Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, nu i-a prezentat, în cadrul întâlnirii lor de la Reykjavik, dovada pretențiilor formulate de Washington la adresa Moscovei.

”Alaltăieri, în Islanda, am vorbit despre multe cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Am fost foarte sincer; el, la fel. A ascultat cu atenție, și-a prezentat pozițiile care, după cum știți, mereu includ pretenții față de Rusia referitoare ba la amestecul în alegeri, ba la spargerea de către hackeri a nu știu cărui sistem important”, a detaliat Lavrov.

”Dar i-am amintit că în toți acești ani de când se tot aud astfel de acuzații, noi îi rugăm pe colegii americani să ne prezinte măcar o dovadă, măcar pentru una dintre aceste acțiuni ale noastre. Răspunsurile primite sunt ciudate, cum că voi și așa știți totul, iar noi nu vă putem spune nimic, pentru că e secret și așa mai departe”.

Potrivit ministrului, faptul că, în prezent, Rusia ocupă ”în lume poziții respectate de toți” nemulțumește unele țări care încearcă să împiedice acest lucru în diferite domenii, cum ar fi, spre exemplu, în economie și colaborarea tehnico-militară. El a atras atenția că americanii obligă țări care au cu Rusia acorduri de colaborare tehnico-militară să renunțe la a mai cumpăra armament rusesc și impun propriile lor importuri.

«Ba chiar și în sport, priviți ce se întâmplă! Când nu le-a mai convenit Agenția Mondială Antidoping, au adoptat propriul lor ”Act Rodcenkov”, în virtutea căruia oricine îl învinge, la competiții internaționale, pe un sportiv american, trebuie să fie supus testului pentru dopaj, iar dacă rezultatul este pozitiv, omul trebuie arestat de organele de ordine americane», a explicat șeful diplomației ruse. ”Înțelegeți că, deja, este vorba despre o pierdere a simțului realității. Dar eu sper foarte mult că toate acestea vor trece”.

Pe de altă parte, Lavrov a declarat că Rusia manifestă deschidere la propunerea președintelui Statelor Unite, Joe Biden, de a desfășura o întâlnire cu liderul rus, Vladimir Putin.

”Suntem deschişi la propunerea președintelui Biden de a organiza o întâlnire cu președintele Putin”, a subliniat ministrul rus. El a arătat că relațiile ruso-americane sunt, acum, complicate, dar că părțile trebuie să lucreze împreună. ”Vedeți cât moloz s-a strâns în anii administrației Barack Obama, dar și în cei ai lui Donald Trump, în pofida tuturor declarațiilor acestuia privind necesitatea de a discuta cu Rusia, a atras atenția șeful MAE Rus. Administrația și structurile guvernamentale nu i-au permis să facă asta și au înrăutățit constant relațiile noastre. S-au strâns atâtea, încât va fi greu să curățăm totul”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.