Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Lavrov, plin de recunoştinţă faţă de înțelegerea arătată de guvernul cubanez în privința războiului din Ucraina - Video

ZF
Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a mulţumit, joi, la Havana, guvernului cubanez pentru "înţelegerea deplină" a conflictului din Ucraina, la începutul unei vizite pe insulă ce încheie turneul întreprins în America Latină, informează AFP, citat de Agerpres.

"Apreciem faptul că, încă de la începutul operaţiunii militare speciale, prietenii noştri cubanezi (...) şi-au exprimat clar poziţia şi deplina înţelegere în evaluarea motivelor care au condus la situaţia actuală", a afirmat Serghei Lavrov în timpul unei întâlniri cu omologul cubanez Bruno Rodriguez, potrivit contului Telegram al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Miercuri seara, la sosirea şefului diplomaţiei ruse la Havana, ambasada americană, aflată pe malul mării, a fost iluminată în culorile drapelului ucrainean.

Lavrov, care s-a întâlnit joi cu preşedintele Miguel Diaz-Canel şi cu predecesorul său, Raul Castro, a condamnat embargoul "ilegal şi ilegitim" al SUA împotriva Cubei şi a spus că ţara sa "a fost, de asemenea, supusă sancţiunilor americane (...) cu mult înaintea evenimentelor actuale.

Cuba este supusă unui embargo economic de către Washington de mai bine de 60 de ani, înăsprit de Donald Trump când a venit la putere în 2017, fără ca succesorul său Joe Biden să anuleze aceste sancţiuni. Moscova a fost sancţionată de Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană de la invazia sa în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Progrese în ceea ce priveşte furnizarea de combustibil şi alimente

Şeful diplomaţiei ruse a remarcat apoi, în timpul unei conferinţe de presă, că de la vizita în Rusia a preşedintelui Miguel Diaz-Canel în noiembrie,"au fost multe progrese, în special în ceea ce priveşte furnizarea de combustibil şi alimente" Cubei.

Liderul cubanez, candidat unic reales joi pentru un al doilea şi ultimul mandat de cinci ani, se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii, cu o penurie severă de alimente, medicamente şi combustibil. El a căutat sprijin în timpul unui turneu internaţional în care s-a deplasat în Algeria, Turcia şi China. La întoarcere, el a spus că a semnat mai multe acorduri de aprovizionare cu petrol cu Rusia şi Algeria, însă lipsa de combustibil continuă să afecteze insula. Diaz-Canel consideră că furnizorii săi de ţiţei se confruntă cu "o situaţie energetică complexă" şi nu şi-au îndeplinit angajamentele.

Serghei Lavrov l-a asigurat că "se implementează decizii care să asigure fiabilitatea proiectelor celor două ţări (...) în faţa sancţiunilor ilegale ale Occidentului".

Lavrov a încheiat în Cuba un turneu început luni în Brazilia, care l-a purtat apoi în Venezuela şi Nicaragua, şi în cadrul căruia a pledat în special pentru o "uniune" cu scopul de a contracara "şantajul şi presiunile unilaterale ilegale ale Occidentului".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.