Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Lavrov trimite săgeți către UE și amenință: 'În relaţia Rusiei cu Uniunea Europeană nu va exista joc la o singură poartă'

lavrov

În relaţia Rusiei cu Uniunea Europeană nu va exista joc la o singură poartă, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, avertizând totodată Bruxellesul că "la orice fel de provocări, paşi neprietenoşi, vom reacţiona în continuare - dacă va fi necesar - într-un mod dur, dar proporţional", potrivit agenţiei de presă TASS, anunță Agerpres.

"Nu o dată am spus că relaţiile noastre cu UE s-au redus la minimum", a afirmat şeful diplomaţiei ruse într-un amplu interviu apărut în ediţia de luni a săptămânalului "Argumentî i Faktî", din care TASS a publicat mai multe fragmente. El a acuzat Bruxellesul că a distrus în 2014, "cu propriile mâini, arhitectura de cooperare creată timp de două decenii, la presiunea SUA".

Relaţiile dintre Rusia şi UE, pe de o parte, şi dintre Rusia şi SUA, pe de alta, s-au deteriorat ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Moscova, care a încălcat astfel practic Actul Final de la Helsinki din 1975, ale cărui principii fundamentale stau la baza arhitecturii europene de securitate, între care inviolabilitatea graniţelor şi integritatea teritorială a statelor, potrivit observatorilor.

Moscova respinge ideea de "rapt teritorial" şi pretinde că Crimeea s-a alipit în mod legal la Rusia în urma unui referendum la care majoritatea populaţiei din peninsulă - peste 90% - şi-ar fi exprimat dorinţa în acest sens.

În ceea ce priveşte deteriorarea relaţiilor cu UE, "nu a fost alegerea noastră", afirmă Lavrov. "Mai mult, am încercat întotdeauna în mod constant să propunem Uniunii Europene o cooperare reciproc avantajoasă în domeniile intereselor convergente. Din păcate, multe dintre acestea au fost pur şi simplu lăsate în sertar de birocraţia europeană", a spus el.

"Linia politică a UE de descurajare a Rusiei se amplifică. Continuă o ingerinţă deschisă în afacerile interne ale ţării noastre, ca de exemplu în cazul lui Aleksei Navalnîi. Sunt extinse sancţiunile unilaterale împotriva unor cetăţeni şi entităţi juridice ruse. Se înmulţesc acuzaţiile nefondate la adresa noastră", a declarat Lavrov în interviul pentru "Argumentî i Faktî", postat integral pe site-ul oficial al Ministerului de Externe rus.

"Ultima 'noutate' este promovarea de către UE a unei noi triade de principii în relaţiile cu Rusia, primele două vizând 'riposta' şi 'descurajarea', iar al treilea - 'interacţiunea' -, care se limitează exclusiv la subiecte de interes pentru UE", a afirmat ministrul rus de externe.

"Colegii noştri europeni ar trebui să înţeleagă faptul că nu va exista un joc la o singură poartă. Nu puteţi speria Rusia cu sancţiuni şi ameninţări", a spus Lavrov, avertizând de asemenea că "vom continua să răspundem la orice provocări sau paşi neprietenoşi - dacă va fi necesar - într-un mod dur, dar proporţional".

"În acelaşi timp, aş dori să subliniez că rămânem interesaţi într-o colaborare cu Uniunea Europeană şi cu ţările sale membre într-un spirit de pragmatism şi respect reciproc, cu respectarea totodată a normelor general recunoscute ale dreptului internaţional", a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Referitor la amplificarea recentă a tensiunii la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, Lavrov a spus: "Kievul, cu sprijinul ţărilor occidentale, a încercat să prezinte nişte manevre ruse drept recrudescenţă a tensiunilor".

În acest context, ministrul rus a repetat deja cunoscuta explicaţie a Moscovei în legătură cu mobilizarea trupelor ruseşti în martie-aprilie la frontiera cu Ucraina, potrivit căreia ar fi fost vorba de manevre 'obişnuite', care de obicei au loc în fiecare an, la sfârşitul iernii, pentru a constata nivelul de pregătire a armatei ruse.

"Aş dori să atrag atenţia asupra faptului că SUA şi aliaţii lor din NATO îşi intensifică activitatea militară pe teritoriul Ucrainei şi în Marea Neagră", a declarat şeful diplomaţiei ruse, deplângând faptul că armatei ucrainene, instruită după metodele de luptă ale NATO, îi sunt "pompate" arme şi îi este acordat sprijin financiar şi material.

"Numai în 2021, pe teritoriul Ucrainei sunt planificate şapte exerciţii militare comune cu ţările NATO. Adică aproape în fiecare lună şi jumătate sau la fiecare două luni. Armata ucraineană participă la cel mai mare exerciţiu NATO 'Defender Europe 2021'", a enumerat el.

Rusia trebuie să ţină cont de toate acestea în planificarea sa militară, a mai spus Lavrov, adăugând că "militarizarea Ucrainei nu este de natură să contribuie la soluţionarea conflictului din Donbas".

Referitor la rezolvarea acestuia, ministrul rus a subliniat că autorităţile ucrainene "trebuie să acorde un statut special Donbasului, conform prevederilor acordului de la Minsk".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.