Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile declanseaza atacul dronelor! (presa)

oyia.deviantart.com
drona spider tintar

Controversata decizie a Curtii Constitutionale prin care s-au „resetat” interceptarile care cantareau atat de mult in anchetele penale si mai ales in dosarele anticoruptie pare deja sa aiba efectul unei lovituri de bumerang. Ceea ce, de altfel, nici nu era greu de anticipat pentru initiatii sistemului, „National” dezvaluind, de exemplu, inca din luna noiembrie a anului trecut, ca DNA urmeaza sa-si faca propriul serviciu de informatii, prin care sa asigure monitorizarea si interceptarea suspectilor.

Vezi și: Marian Munteanu a comis-o iar: Cu ce a fost prins la B1 TV

Si iata ca „premonitia” este pe cale sa se adevereasca in aceste zile, dupa ce atat DNA, dar si alte structuri ca DIICOT, Parchetul General sau MAI vor primi unda verde din partea guvernului pentru a trece la achizitia de noi echipamente tehnice in vederea constituirii propriilor servicii de filaj. Si, daca tot s-a oferit sansa de a se lua totul de la zero, atunci este logic ca se va face o retehnologizare totala, cumparandu-se cea mai moderna tehnica disponibila pe piata interceptarilor.

Una in care, cel putin in cazul serviciilor de informatii occidentale, dronele sunt deja folosite pe scara larga. Asa ca, in curand, vor declansa si structurile de la noi „atacul dronelor”, impotriva marii coruptii, a crimei organizate sau a clasei politice, care, din pacate, de prea multe ori se afla la mijlocul celor doua „tinte” principale ale procurorilor, relatează National.

Pleaca de la Piata Universitatii

Pe 23 noiembrie 2015 scriam ca printre primele lucruri pe care  „vocea strazii” le-au cerut insistent dupa tragedia de la „Colectiv” a fost si intarirea rolului structurilor de informatii si chiar aparitia unor noi servicii. Pentru ca, oricat le-ar parea unora de ciudat, printre primele zece solicitari initiale ale reprezentantilor manifestantilor din Piata Universitatii a fost si cea de infiintare de catre DNA a unui serviciu propriu de informatii si interceptari, pentru eficientizarea la maximum a anchetelor anticoruptie. Au trecut de atunci doar cateva luni si, dupa cum sustin sursele noastre, actualul guvern analizeaza in aceste zile emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa se acorde atat fondurile necesare, dar si sa se creeze cadrul legislativ necesar pentru ca serviciul de informatii al DNA sa intre in paine. Dupa care vor urma si structurile de filaj ale DIICOT si ale Parchetului Gneral, precum si retehnologizarea tehnicii existente deja in posesia anumitor Directii din cadrul Ministerului de Interne.

Se merge pe ambiental

In urma modificarii legislatiei, la foarte scurt timp dupa decizia Curtii Constitutionale, cei de la DNA au inaintat deja cererea prin care se justifica necesitatea achizitionarii a noi echipamente tehnice si autoturisme. Pentru ca, daca pana acum SRI-ul realiza „grosul” activitatii de supraveghere tehnica, asigurand inclusiv suportul logistic si tehnic pentru interceptarea comunicatiilor la distanta, accesul la sisteme informatice, supravegherea audio-video sau localizarea prin mijloace tehnice, de acum inainte va trebui ca procurorii sa se descurce pe cont propriu, indiferent de Parchetul din care fac parte. Iar din cate reiese din informatiile intrate in posesia noastra, in calculele preliminarii ale sefilor diverselor structuri, cea mai scumpa este logistica pentru efectuarea inregistrarilor ambientale. Ceea ce si este explicabil, din moment ce, pe zi ce trece, in anchete se pune baza tot mai mult pe acest tip de interceptari. Pentru ca, ingroziti de gandul ca ar putea pica pe tehnica, tot mai multi dintre  suspecti deja nu se mai ating de telefoanele mobile sau le folosesc doar pentru a stabili coordonatele unor intalniri „fata in fata”. Astfel ca, in marile dosare trimise in instanta pana acum, ponderea interceptarilor ambientale o depaseste deja pe cea a inregistrarii convorbirilor telefonice traditionale.

Spatiul privat

Insa, pe cat de productive sunt, interceptarile ambientale au si dezavantajul dificultatii realizarii lor pe teren. Pentru ca daca pentru interceptarea unei convorbiri telefonice este suficient sa accesezi serverele deja conectate la companiile de profil, pentru o „ambientala” lucrurile stau cu totul altfel. Si nu vorbim aici ca e musai sa ai oameni special antrenati in acest scop, dar mai ales ca anchetatorii trebuie sa beneficieze de tehnica necesara. Mai ales ca, in ultima vreme, multi dintre cei care se stiu „in vizor” au ajuns sa recurga la masuri de-a dreptul draconice pentru a-si proteja comunicarea intre ei. Astfel ca prefera doar locatiile sigure, renuntand la spatiile publice de intalnire, ca pana acum. Numai ca anchetatorii sunt autorizati sa efectueze inregistrari ambientale nu doar in spatiile publice, dar si in cele private. Unde, ce-i drept, este mult mai greu de infiltrat oameni sau tehnica. Astfel ca folosirea mini-dronelor pare ultima solutie la indemana agentilor structurilor de informatii sau a politistilor judiciari.

Experimente cu tantari

Deja in unele anchete anticoruptie s-au folosit drone, inclusiv pentru filarea unui ofiter de politie spagar. Insa putem vorbi doar de niste experimente, chiar daca unele reusite. Cert este ca, in cel mai scurt timp, dronele vor fi folosite pe scara larga in efectuarea interceptarilor ambientale, fiind considerate cea mai viabila solutie pentru a-i fila pe cei care prefera spatiile private pentru a pune la cale ilegalitati. Asa ca, de acum inainte, politicienii si alti membri ai „grupurilor tinta” vor avea toate motivele sa caste ochii pe cer. O vor face insa degeaba, intrucat dronele de ultima ora care vor intra in curand si in dotarea structurilor romanesti, altele decat cele de informatii militare, care le-au folosit deja cu succes, sunt unele ultra-performante. Atat din punct de vedere al dimensiunilor si al puterii de interceptare, dar si in privinta mijloacelor de disimulare. Astfel ca „atacul dronelor” pregatit de servicii se anunta unul care va face ravagii in randurile marilor corupti sau ale clanurilor interlope, unde infiltrarea de oameni devenea tot mai greu de realizat. Si degeaba vor mai alege politicienii si miliardarii locatii exclusiviste ca sa vorbeasca intre ei, cu speranta ca in astfel de stabilimente de lux este mult mai greu de implantat tehnica pe la mese. Pentru ca, atata timp cat prin aer vor zbura tot felul de „tantari” , „libelule” sau alte „lighioane” de mici dimensiuni, dar care in realitate vor fi mini-dronele din dotarea serviciilor, anchetele pot merge linistite inainte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.