Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete iraniene: 'Agențiile de spionaj străine, conduse de CIA, se află în spatele revoltelor din Iran!'

iran armata

Serviciile secrete din Iran au publicat o declarație comună, subliniind rolul major al agențiilor de informații străine, în special al CIA, în „orchestrarea revoltelor violente” din Iran din ultimele săptămâni.

Ministerul iranian al Informațiilor și Organizația de Informații a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) au emis vineri declarația, explicând în detaliu diferite aspecte ale recentelor revolte din Iran.

Monitorizarea "continuă și precisă" a serviciilor de informații în ultimul an, precum și documentele achiziționate în timpul recentelor tulburări dezvăluie "numeroase exemple și referințe de netăgăduit ale rolului total al regimului terorist american în conceperea, implementarea și menținerea" tulburărilor, au declarat acestea, potrivit Press TV, relatează Mehrnews.com.

Declarația detaliază în continuare problema oferind fapte pe trei categorii: "înainte de tulburări", "în timpul tulburărilor" și "după tulburări".

Regimul american a lansat un proiect "pre-planificat", „exploatând moartea tragică” a lui Mahsa Amini înainte de anunțarea investigațiilor oficiale, se arată în declarație.

"Dovezile serviciilor de informații arată că CIA a conceput un plan amplu, cu cooperarea serviciilor de spionaj aliate și a reprezentanților reacționari, înainte de începerea tulburărilor, pentru a iniția un haos la nivel național cu scopul de a comite crime împotriva marii națiuni iraniene și a integrității teritoriale a țării, precum și de a pregăti terenul pentru creșterea presiunilor externe", se arată în declarație.

"CIA a jucat rolul principal", cooperând îndeaproape cu serviciile de spionaj ale Regatului Unit, ale regimului israelian și ale Arabiei Saudite, transmit autoritățile de forță ale Iranului.

În continuare, declarația se referea la unele dintre măsurile luate de agențiile menționate mai sus în pregătirea tulburărilor, cum ar fi „organizarea unor așa-numite conferințe privind drepturile omului și insinuarea ineficienței guvernului iranian prin exploatarea fiecărui incident ca pe o oportunitate.”

Agențiile de spionaj menționate mai sus au „organizat tabere în mai multe țări pentru a instrui indivizi în domeniul războiului hibrid și al războiului ușor”, se arată în declarație, menționând că „indivizii care au făcut și publicat prima fotografie a lui Mahsa Amini la spital, precum și cel care a incitat familia lui Amini prin postarea unor fotografii specifice, au primit o pregătire specială în cadrul acestor cursuri.”

Organismele de informații au mai spus că „inamicii au planificat” și au pus în aplicare un "război mediatic global" împotriva Iranului, folosind canalele de televiziune și rețelele de socializare.

Tânăra Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit la 16 septembrie.

Aceasta fusese reținută cu trei zile înainte de poliția morală din Teheran și a intrat în comă într-un centru de detenție.

Ea a fost arestată pentru că ar fi purtat "în mod necorespunzător" vălul islamic pe cap.

Au existat informații potrivit cărora ofițerii ar fi bătut-o cu o bâtă și ar fi lovit-o cu capul de un vehicul, însă poliția a negat că ar fi fost maltratată și a spus că a suferit un atac de cord.

Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, afirmă că cel puțin 234 de protestatari, inclusiv 29 de copii, au fost uciși de forțele de securitate în timpul represiunilor din Iran până în prezent.

BBC și alte mijloace de informare independente au interdicție de a relata din interiorul Iranului, ceea ce face ca mass-media de stat și alte rapoarte să fie greu de verificat. De asemenea, autoritățile au perturbat puternic internetul, împiedicând capacitatea protestatarilor de a posta pe rețelele de socializare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.