Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete israeliene avertizeaza în legatura cu riscul unui nou razboi cu Hezbollah

Hezbollah

Un înalt responsabil din serviciul de informatii militare al Israelului (AMAN) a avertizat în legatura cu amenintarea tot mai mare de conflicte la frontierele Israelului în urmatorii doi-trei ani, relateaza AFP.

Într-o întâlnire cu presa straina la Tel Aviv, el nu a exclus ca Israelul 'sa vizeze' tinte în zone civile din Liban în cazul unei viitoare confruntari cu miscarea siita armata Hezbollah, tinând cont de modul în care sunt dispersate siturile cu arme ale respectivei organizatii.

O astfel de amenintare a început sa se contureze dupa un atac al Hezbollah în ianuarie, în timpul caruia doi soldati israelieni au fost ucisi în zona Muntelui Dov (Fermele Shebaa), la intersectia frontierelor dintre Israel, Siria si Liban. Acest atac a ridicat temeri privind declansarea unui nou razboi în Orientul Mijlociu.

Ofiterul, care a solicitat sa ramâna sub anonimat, a declarat ca Hezbollah, cu care Israelul a luptat în vara anului 2006, detine mai mult de 100.000 de rachete ascunse în zone rezidentiale din sate libaneze, care ar putea atinge nordul Israelul, si 'sute' de alte rachete capabile sa ajunga în orice colt al statului israelian.

'Fiecare sat libanez este un bastion militar. Data viitoare când vom duce un razboi cu Hezbollah, vom ataca oricare din aceste tinte si speram ca populatia civila sa nu afle atunci acolo', a adaugat el.

În ceea ce priveste probabilitatea 'unui razboi din partea unei tari sau a unei organizatii care sa fie declansat subit împotriva Israelului', acesta a estimat-o ca fiind 'mai mica' ca acum doi sau trei ani.

'Dar probabilitatea unui razboi rezultând din escaladarea sau dintr-o eroare de calcul este mai ridicata ca în trecut, din cauza situatiei organizatiilor desfasurate în jurul Israelului', a subliniat acesta, facând referire directa la Hezbollah, aliat al Teheranului.

'Amenintarea iraniana este o amenintare tangibila pentru Israel. Iranul aspira sa domine si sa controleze Orientul Mijlociu. Si Hezbollah este unul dintre instrumentele utilizate de Iran pentru a pune în aplicare aceasta politica', a subliniat el.

Potrivit acestuia, acordul nuclear iranian în curs de negociere va ajuta Teheranul sa prospere economic, permitându-i sa acorde un ajutor financiar mai important unor organizatii ca Hezbollah. Marile puteri negociaza în prezent cu Teheranul în vederea încheierii unui acord înainte de 30 iunie destinat sa împiedice dotarea cu arma nucleara a Iranului, în schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.