Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete sunt în alertă maximă

dpa
ochi sifoane secret

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Național:

Serviciile secrete si celelate institutii de forta din cadrul sistemului de siguranta nationala sunt in alerta maxima, motivul „frisoanelor” care i-a cuprins pe sefii structurilor putand fi catalogat drept unul halucinant, cel putin pentru neavenitii sistemului. Si asta pentru ca vigilenta autoritatilor a crescut de la o zi la alta, alertate de faptul ca in Romania este prea multa liniste! Ceea ce a adus atentia nu doar a structurilor noastre, dar si a serviciilor occidentale. Dintre care unele, cat de partenere ne-ar fi ele, nu privesc deloc cu ochi buni faptul ca Romania incepe sa fie recunoscuta drept o „zona de stabilitate” in Europa, asa dupa cum insusi fostul premier Dacian Ciolos a sustinut intens la Bruxelles.
Iar daca in Romania este liniste si oamenii, dintre care tot mai multi straini, petrec si se pupa fericiti pana spre dimineata pe strazile din Centrul Vechi, in timp ce la Paris pana si politistii refuza patrularile de noapte, de frica sa nu fie linsati in plina strada de cei de care, prin ordin, nu au dreptul sa se atinga, chiar daca le fura si pistoalele de la brau, asta inseamna bani. Multi bani. Care intra in Romania. Sau raman aici. De la turism, unde dupa atentatele din Turcia, Tunisia sau Egipt si luptele de strada din Grecia se anunta continuarea unui „boom” nemaintalnit de decenii bune, pana la mutarea „pe banda rulanta” in tara noastra a afacerilor unor investitori dornici de stabilitate. Iar daca romanii castiga, altii pierd. Si nu le convine deloc! Asa ca, in mare secret, se are in vedere un plan preventiv de protectie de o amploare nemaintalnita pana acum…
Se pregateste ceva…
A fost suficienta o „bombita” si economia Turciei, bazata in mare parte pe turism, s-a prabusit pur si simplu. Si uite cum hotelierii romani s-au trezit pe cap cu o pleasca la care nu se asteptau si la care, ce-i drept, guvernantii de la Bucuresti nu au niciun merit. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Prognoza PSD, principalul partid de guvernământ şi al Guvernului Dragnea/Grindeanu, este de 5,2%.
Deşi au fost ceva mai pesimişti, cu o creştere economică prognozată de sub 4% pentru acest an, şi principalii analişti de pe piaţa românească, reprezentând cele mai mari bănci, şi-au îmbunătăţit prognozele mergând cu o estimare de peste 4%.
Marţi Institutul Naţional de Statistică va publica primele date pentru trimestrul 1 2017. În funcţie de aceste date, analiştii şi băncile îşi vor revizui prognozele pentru acest an, asta dacă cifrele vor fi peste aşteptări.
În iunie, vom afla însă datele detaliate pentru creşterea economică din T1 şi în funcţie de cum au mers principalele componente vom vedea ce merge bine în România şi ce merge prost, ca o tendinţă pentru tot anul.
Consumul privat continuă să crească odată cu majorările salariale operate la 1 februarie în sectorul de stat plus majorările salariale din sectorul privat ca reacţie la creşterea salariului minim pe economie la 1.450 de lei brut de la 1.250 de lei şi la presiunea de pe piaţa muncii unde cererea de job este mult mai mare decât oferta şi dorinţa oamenilor de a se angaja.
Estimările indică cel puţin un milion de români care ar putea să muncească, dar preferă să se învârtă în jurul casei, să lucreze la negru sau să lucreze câteva luni în străinătate ca sezonieri, iar cu banii obţinuţi să trăiască în România restul anului.
Pe piaţa de retail există informaţii, conform cărora un alt grup german din comerţ, Aldi, vrea să vină în România, unde este loc de creştere atât din punct de vedere al banilor, cât şi din punct de vedere al preluării din piaţa deţinută de chioşcuri: marile reţele de supermarketuri deţin 60% din piaţă, iar chioşcurile restul, în timp ce în Europa reţelele deţin 90% din piaţă.
FMI prognozează pentru România cea mai mare creştere a consumului privat din regiune, 6,5% în acest an şi 3,9% anul viitor. Spre comparaţie, Polonia are o creştere estimată la 4%.
Creşterea economică peste aşteptări a Europei în T1, plus rezultatele foarte bune din Germania, principala piaţă de export şi import pentru România, au mişcat industria românească la începutul anului, care a revenit pe o tendinţă de creştere.
În T1, exporturile României au crescut cu 11,5%, până la 15,4 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 12% până la 17,7 miliarde de euro. Deficitul comercial s-a majorat la 2,3 miliarde euro, plus 18%. Exporturile şi importurile sunt la maxime istorice.
Spre deosebire de perioada de boom, deficitul comercial este acoperit de surplusul din servicii IT şi de transport. Trăiască programatorii şi şoferii români! (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Fostul ambasador al Franţei la Bucureşti – Philippe Etienne a fost numit consilier diplomatic al noului preşedinte Emmanuel Macron. Astăzi, în momentul istoric al schimbării preşedinţilor Franţei, o parte din echipa noului preşedinte Emmanuel Macron era anunţată.  Cel mai aşteptat nume – acela al premierului, va fi anunţat luni.
Philippe Etienne – acest ambasador în vârstă de 61 de ani se află în post la Berlin. El a fost numit consilier diplomatic al noului preşedinte Emmanuel Macron.
Lunga sa carieră diplomatică l-a dus în numeroase ţări, printre care România dar şi Serbia, Rusia şi Germania. La Bucureşti şi-a început mandatul de ambasador în 2002, într-o perioadă deloc uşoară – în momentul în care se derulau negocierile de aderare a României la UE. Si-a încheiat mandatul în 2005 timp în care a ajutat România la toate capitolele importante de aderare. A ajutat România să accelereze reformele interne pentru a respecta calendarul de aderare dar a dorit şi să se asigure că România va fi capabilă să utilizeze resursele, financiare sau de altă natură, care decurg din aceasta aderare.
Si pentru a se asigura că va fi înţeles de autorităţile române, a învăţat limba română aşa încât a reuşit să se exprime, în majoritatea cazurilor, în limba română fie în discuţiile cu responsabilii români dar şi cu oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile făcute în România. Sau, aşa cum a declarat, l-a ajutat să înţeleagă piesele lui Caragiale.
Philippe Etienne a fost ministru de Externe în cabinetul lui Alain Juppé, între 1995 şi 1997 dar şi în cel al lui Nicolas Sarkozy, între 2007 şi 2009. Iar între 2009 şi 2014, a fost reprezentant permanent al Franţei la Uniunea Europeană. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

În anul 1954, Securitatea a emis un „material de orientare despre activitatea Serviciului de spionaj american“. Actul strict secret eliberat de Ministerul Administraţiei şi Internelor se află în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
„În perioada de după război, lupta între lagărul antidemocratic imperialist condus de SUA şi lagărul democratic antiimperialist condus de Uniunea Sovietică, se ascute din ce în ce mai mult. În noile condiţii postbelice, cercurile monopoliste din SUA care s-au îmbogăţit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au început să aplice în mod speculativ un program de folosire a superiorităţii lor economice şi militare asupra ţărilor sărăcite de război, pentru a subjuga şi domina aceste ţări.
Săgeţile serviciului de spionaj american sunt îndreptate împotriva URSS-lui şi a ţărilor de democraţie populară, împotriva forţelor democratice din întreaga lume.  Pentru pregătirea cadrelor de spionaj medii şi inferioare, a fost creată în SUA o reţea de şcoli de spionaj dependente mai ales de Ministerul Armatelor de Uscat. O serie de şcoli de spionaj, se spune mai departe, au fost create de americani în Germania, Italia, Franţa, care pregătesc spioni în vederea trimiterii lor pe teritoriul Uniunii Sovietice şi în ţările cu democraţie populară“.
Procesul paraşutiştilor: 14 oameni au fost condamnaţi la moarte
În actul secret se vorbeşte de procesul paraşutiştilor legionari, din octombrie 1953, aceştia fiind pregătiţi în astfel de şcoli. „Aceştia au avut sarcina să creeze în România o serie întreagă de terenurile de paraşutaj şi gazde sigure pentru primirea altor grupe de paraşutişti, să ia legătura cu organizaţiile subversive legionare cu ajutorul cărora să creeze rezidenţi de spionaj pentru transmiterea la centrul de la Paris a informaţiilor militare, politice şi economice“.
Doisprezece români au fost paraşutaţi pe teritoriul ţării între 1951-1952, ei având asupra lor manifeste, aparate de emisie-recepţie, cu tot ce era necesar pentru a supravieţui şi a se apăra. Grupele de paraşutişti purtau nume codificate, „Jacques”, „Carpates” etc., şi erau aşteptate de Securitate, întrucât NKVD – ul avea oameni bine infiltraţi în toate sferele. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.