DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

USR nu stă cu mâinile în sân - o nouă sesizare la CCR: PSD-ALDE își pune la butonieră o altă companie de stat

www.ccr.ro
CCR

USR sesizează CCR cu privire la nou proiect de lege prin care ”coaliția PSD-ALDE își pune la butonieră încă o companie de stat”. Sesizarea se referă la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor Sub Presiune (CNCIR).

“A fost votată o lege prin care s-a creat o vacă de muls pentru sinecuri politice, transferându-se mai multe competențe de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune a Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) la CNCIR, companie care a fost inclusă pe lista extinsă a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții”, a declarat Cristina Prună, deputat în cadrul Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

ISCIR este o instituție de specialitate care verifică măsurile de funcționare în condiții de siguranță a cazanelor cu abur cu apă caldă sau similare, a recipientelor care lucrează cu presiune, a macaralelor și a altor mecanisme de ridicat, cum ar fi ascensoarele.

A fost ales vicepreședintele ASF! Florin Cîțu tună și fulgeră: 'Dragnea pentru noi Ceaușescu doi'

”Prin proiectul de lege s-au transferat de la ISCIR, o instituție a statului, către CNCIR, o societate comercială unde statul român este unicul acționar, mai multe prerogative. În plus, se consfințește prin lege că CNCIR nu își poate schimba niciodată structura acționariatului, iar faptul că această companie este profitabilă se datorează strict faptului că exercită un monopol în activitatea de control și poate stabili discreționar orice tarif dorește. Este de notorietate faptul că, și la această companie de stat, s-a aplicat aceeași rețetă, prin care oameni apropiați cercurilor de influență de la guvernare au fost propulsați în consiliile de administrație, deși nu aveau niciun fel de competență, profitând de rolul cheie pe care CNCIR îl exercită”, se mai arată în comunicat.

Sesizarea a fost semnată de deputații USR, alături de cei de la PMP și de cei neafiliați. Argumentele de neconstituționalitate invocate se referă la reglementarea prin lege a unor măsuri administrative, specifice hotărârilor de guvern, precum și stabilirea atribuțiilor unei anumite societăți comerciale prin lege, încălcându-se astfel principiul separației puterilor în stat.

Sesizarea va fi dezbătută de judecătorii Curții Constituționale pe 19 decembrie. De alfel, CCR va dezbate tot pe 19 decembrie și sesizarea PNL-USR prrivind numirea conducerii ASF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.