Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seulul şi Washingtonul îşi vor relua manevrele militare, în pofida destinderii

exercitii militare

Coreea de Sud şi Statele Unite au anunţat marţi că exerciţiile lor militare comune anuale, amânate din cauza Jocurilor Olimpice de iarnă din Sud, vor fi reluate pe o scară "similară" cu cea din trecut, în pofida dezgheţului diplomatic cu Phenianul, relatează AGERPRES, citând AFP.

Citeşte şi: Tensiune MAXIMĂ pentru Victor Ponta şi Dan Şova: Magistraţii instanţei supreme ar putea pronunţa SENTINŢA în dosarul Turceni-Rovinari

Aceste manevre pe scară largă implică desfăşurarea a zeci de mii de trupe la sol şi provoacă de fiecare dată tensiuni în peninsulă. Coreea de Nord, dotată cu arma nucleară, le consideră ca fiind repetiţia generală pentru invadarea teritoriului său.

Discuţii sunt în curs în vederea unui summit între cele două Corei ce ar fi urmat de o întâlnire a preşedintelui american, Donald Trump, cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

În ultima perioadă, au apărut numeroase speculaţii cu privire la posibile exerciţii limitate în acest an pentru a evita eşecul negocierilor.

Manevrele numite Key Resolve şi Foal Eagle, care au loc în fiecare primăvară, au fost amânate pentru a nu se suprapune cu JO de la Pyeongchang. Jocurile Paralimpice s-au încheiat duminică.

Lovitura de începere a exerciţiilor va fi dată la 1 aprilie şi ele vor fi "similare" ca mărime cu cele din anii precedenţi, au anunţat Seulul şi Washingtonul.

"Exerciţiile noastre comune sunt pentru orientare defensivă şi nu există niciun motiv pentru ca Nordul să le considere o provocare", a declarat Pentagonul într-un comunicat, precizând că Phenianul a fost informat dinainte despre data şi natura acestor manevre.

Un înalt responsabil sud-coreean care a vizitat Phenianul la începutul lunii a făcut cunoscut că Kim Jong Un "înţelege" această decizie luată de Washington şi Seul.

O asemenea luare de poziţie contrastează evident cu acuzaţiile aduse în trecut de Coreea de Nord acestor exerciţii.

Phenianul a reacţionat frecvent desfăşurând propriile operaţiuni militare. În 2017, Nordul a lansat patru rachete balistice în apropierea Japoniei.

După doi ani de escaladare, Jocurile Olimpice au fost catalizatorul unei apropieri neaşteptate şi extrem de rapide. Aceasta a dus la anunţul cu privire la două întâlniri la nivel înalt făcut de Seul, care manevrează diplomatic în această afacere şi face oficiul de intermediar între Washington şi Phenian.

Donald Trump a provocat o surpriză acceptând un summit cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, care ar urma să se desfăşoare până la sfârşitul lunii mai.

Phenianul nu a confirmat deocamdată că a propus o asemenea întâlnire istorică. Tăcerea sa privind subiectul în cauză suscită preocupări atât la Washington, cât şi la Seul.

Un emisar sud-coreean a afirmat că liderul comunist Kim Jong Un şi-a luat angajamentul să acţioneze pentru "denuclearizarea" Peninsulei Coreene şi a promis să se abţină "de la orice nou test nuclear sau balistic" în timpul eventualelor negocieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.