Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sevil Shhaideh a discutat cu primarii din judeţ despre deblocarea unor proiecte cu fonduri UE

inquamphotos.com / Octav Ganea
sevil shhaideh

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a declarat luni, la Giurgiu, că a avut o întâlnire cu primarii din judeţ pentru a-i sprijini în identificarea celor mai bune soluţii pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare locală. 'Este o mare onoare pentru mine să mă aflu astăzi în judeţul Giurgiu, am răspuns invitaţiei adresate de domnul preşedinte de Consiliul Judeţean(n.r. Marian Mina) să avem o întâlnire tehnică cu toţi primarii judeţului pentru a prezenta priorităţile Ministerului Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi pentru a a-i sprijini în identificarea celor mai bune soluţii pentru finanţarea proiectelor de finanţare locală. Astfel, după ce am ascultat strategia judeţului, a CJ, dar şi roblemele fiecărui primar, am înţeles că dânşii, practic, nu au problemele lor personale, ei au ridicat problemele localităţilor, au fost probleme care s-au referit fie la blocaje instituţionale cu privire la accesarea fondurilor fie europene, fie guvernam entale, sau probleme legate de capacitate administrativă a unor autorităţi locale în a susţine cofinanţarea sau cheltuielile neeligibile ale proiectelor finanţate din fonduri europene', a declarat ministrul Sevil Shhaideh.

Ea a arătat că la întâlnirea cu primarii din judeţul Giurgiu a prezentat prioritatea Ministerului Dezvoltării, conform programului de guvernare, privind "asigurarea celor zece servicii de bază, în special la nivelul satului românesc, respectiv alimentările cu apă, canalizare, drumuri, şcoli grădiniţe, creşe, poduri, podeţe, iluminat public". 'Astfel, am prezentat atât PNDL etapa unu cât şi PNDL etapa doi, menţionez că în conformitate cu programul de guvernare ne-am propus pentru perioada 2017- 2020 să finanţăm cinci mii de obiective noi de apă, canal, drumuri, dispensare, 2.500 de creşe şi de grădiniţe, două mii de şcoli care necesită autorizaţie funcţionare în acest sens am rugat toate autorităţile locale să-şi prioritizeze investiţiile', a completat ministrul.

Sevil Shhaideh a declarat că a prezentat autorităţilor locale şi "prioritatea majoră a fondurilor europene", creşterea gradului de absorbţie al acestora. 'Am menţionat că ne-am asumat cu toată autorităţile de management ca la 31 decembrie 2017 să rambursăm de la Comisia Europeană 5, 2 miliarde de Euro şi nu în ultimul rând am prezentat a treia prioritate majoră, respectiv reforma administraţiei publice, codul administrativ, proiect care se află în dezbatere şi primeşte în continuare propuneri şi observaţii de îmbunătăţiri', a mai spus ministrul.

Ea a declarat că mare parte din problemele pe care autorităţile locale le-au ridicat la întâlnire "sunt ridicate cam de toţi primarii din toate judeţele" pe unde a avut până acum aceste vizite de lucru şi s-au referit la "asigurarea surselor de finanţare pentru cofinanţarea, deci acel procent de 2-5 la sută de cofinanţare a proiectelor pe fonduri europene". Şi preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, prezent la această întâlnire, a declarat că proiectele pe care judeţul Giurgiu le-a derulat prin Ministerul Dezvoltării până în momentul de faţă "sunt în valoare de 569 de milioane de lei pentru 124 de obiective care au cuprins 54 de comune, adică 98 la sută dintre UAT- uri din judeţ", conform Agerpres. La întâlnirea cu ministrul Sevil Shhaideh au mai fost prezenţi şi ministrul transporturilor Răzvan Cuc, senatorul Niculae Bădălău, senatorul Cristian Marciu, deputatul Elena Dinu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.