DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sf. Parascheva este de 380 de ani la Iași. 'Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul făcut României!'

racla Parascheva Iasi

„Doamne, cât de săracă ar fi fost Moldova şi ţara, Iaşul şi Catedrala, fără prezenţa aici a sfintelor moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus Mitropolitul Teofan duminică, la „sărbătoarea de mulțumire” organizată cu ocazia împlinirii a 380 de ani de când a fost adusă la Iași cinstita raclă, conform basilica.ro

Cu această ocazie, IPS Teofan a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Iași împreună cu PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei, și Rădăuților, și cu PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

În cadrul slujbei, PS Emilian Crișanul a evocat evenimentul petrecut la Iași în urmă cu 380 de ani, iar la final, PS Damaschin Dorneanul a citit mesajul transmis de Patriarhul României la această aniversare.

”380 de ani de alai binecuvântat de pelerini

După ce a fost citit mesajul Patriarhului, a luat cuvântul Părintele Mitropolit: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul făcut României, Moldovei, Iaşilor, acum 380 de ani! Perioadă de binecuvântare revărsată asupra credincioşilor care au dobândit o conştiinţă tot mai adâncă în adevărul că Sfânta Parascheva ne este ocrotitoare, mult folositoare, mângâietoare în necazuri şi ispite”.

„380 de ani de alai binecuvântat de pelerini veniţi din întreaga ţară şi din întreaga lume pentru a se închina smerit în faţa raclei cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva”.

„Ce zi mare, ce zi frumoasă, cea de 14 octombrie, în fiecare an! Ce icoană a poporului lui Dumnezeu adunat în jurul sfinţilor Cerului şi ai pământului! 380 de ani de pelerinaj săvârşit de fraţii creştini ortodocşi din Bulgaria, din Serbia, care vin aici să mulţumească Sfintei pentru că o bună bucată de vreme Sfânta Cuvioasă Parascheva a şezut spre închinare la Vidin, în Târnovo, sau în Belgradul Serbiei”.

„Dumnezeu să binecuvânteze această sărbătoare de mulţumire adusă Cerului pentru prezenţa sfintelor moaşte aici, urmând ca până la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, din toamnă, să ne oprim, cu diferite ocazii şi diferite momente, pentru a ne închina Sfintei şi a aduce obolul de recunoştinţă, urmând ca sărbătoarea Cuvioasei, pe 14 octombrie, să fie locul central de mulţumire pentru faptul că Sfânta Parascheva, în urmă cu 380 de ani, a binevoit a fi aici cu noi, să ne îmbogăţeaască sufleteşte. Căci, Doamne, cât de săracă ar fi fost Moldova şi ţara, Iaşul şi Catedrala, fără prezenţa aici a sfintelor moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.