Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfaturi pentru a trece cu bine la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie, când acele ceasornicului trebuie mutate cu o oră în urmă (ora 04.00 devine ora 03.00), poate produce unele perturbări de bioritm, chiar dacă oferă o oră în plus pentru somn.

 

Deși este mai puțin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu o oră, schimbarea orei este resimțită mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii și bătrânii, relatează ziarul online ladepeche.fr.
Perturbările produse pot fi nefaste pentru sănătate și pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție. Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiștii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă.
Între acestea, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simți o stare de angoasă ca urmare a posibilității de a uita să schimbe ora și mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deși majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual și este bine să se facă cu anticipație. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obișnui organismul înainte de a se produce schimbarea.
O altă recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleași ore de somn, trezirea de dimineață se va face la o oră considerată ca obișnuită.
Specialiștii sfătuiesc totuși să nu se lenevească prea mult duminică în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seară să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare.
Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoțită eventual de o senzație de disconfort și chiar de dureri de cap. Pentru a depăși această stare este nevoie de multă odihnă și de necesitatea de a adopta un ritm de viață (muncă, ore de masă și de culcare) ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.