Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfidarea SUPREMĂ pentru Igor Dodon: Satul natal al președintelui Republicii Moldova a votat pentru unirea cu România

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Printre localitățile din Republica Moldova care au semnat simbolic unirea cu România s-a numărat și satul natal al preşedintelui Igor Dodon! Peste 500 de localnici din Sadova, între care primarul şi mai mulţi consilieri, şi-au pus semnătura pe document.

Localitatea din raionul Călăraşi a beneficiat direct de sprijinul României. Anul trecut, grădinița din sat a fost renovată cu bani de la Bucureşti.

Citește și: Traian Băsescu, gafă monumentală la B1 TV: Fostul președinte, făcut 'PRAF' pentru o afirmație făcută despre PSD

Numărul localităţilor care au adoptat astfel de declaraţii a ajuns acum la 106, potrivit presei moldovene. Pentru aceste iniţiative, preşedintele pro-rus a avut cuvinte dure. În opinia sa, unionismul este expresia umilinței naționale și a trădării de țară.

Luna trecută, Igor Dodon a publicat o listă cu 53 de localităţi care au semnat declaraţii de "condamnare a acţiunilor antistatale”, iar prima semnatară era chiar... Sadova. Deocamdată, preşedintele moldovean nu a comentat ce s-a întâmplat sâmbătă în satul său natal.

Pe de altă parte, peste 200 de reprezentanţi ai autorităţilor locale din Republica Moldova şi România s-au întâlnit sâmbătă la Iaşi. Ei solicită celor două parlamente să emită o declaraţie comună privind unirea celor două state. Mai mult, își doresc ca acest lucru să se întâmple chiar anul acesta, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

Din Republica Moldova au fost prezenţi peste o sută de primari, viceprimari şi consilieri. Cu toţii au semnat declaraţia, anunță Digi24.ro.

Citește și: Victor Ponta, concluzii DURE după Congres: 'Nu mai există PSD. Liviu Dragnea, un mic baron de țară care vrea puterea'

700.000 de locuitori din Republica Moldova au dobândit până acum cetățenia română. Demersurile sunt, însă, anevoioase, spun autoritățile, motiv pentru care în rezoluția adoptată se solicită ca cetățenii din țara vecină să primească odată cu depunerea jurământului și actele de identitate. În mod normal, acest lucru durează între șase luni și trei ani.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat, sâmbătă, referindu-se la declaraţiile prounioniste din România şi Republica Moldova, adoptate de mai multe autorităţi locale din cele două ţări, că acestea sunt "expresia unei dorinţe” a celor care le-au semnat, dar că nu au valoare juridică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.