Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siegfried Mureșan SOMEAZĂ Consiliul UE să nu mai blocheze desemnarea șefului Parchetului European: 'Nu are niciun argument pentru a susține candidatul francez'

facebook
siegfried muresan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a cerut, joi, Consiliului UE să nu mai blocheze desemnarea noului procuror-șef european, precizând și să o susțină pe Laura Codruța Kovesi pentru funcție, precizând că aceștia nu au argumente să sprijine candidatul francez la șefia Parchetului UE, potrivit mediafax.

„Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene nu are niciun argument pentru a susține în continuare candidatul francez și de a bloca, astfel, desemnarea noului procuror-șef european și după a treia rundă de negocieri cu Parlamentul European. Cel mai bun candidat pentru poziția de procuror-șef european este fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura-Codruța Kövesi. Este un exponent al luptei împotriva corupției în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Tocmai în această perioadă în care este atacat statul de drept în mai multe state din UE trebuie să dăm un semn de susținere procurorilor și judecătorilor care își fac treaba și care contribuie la apărarea statului de drept”, a declarat Siegfried Mureșan, printr-un comunicat de presă.

Citește și: Oreste îl spulberă pe Cozmin Gușă! De ce nu-l susține nimeni acum, când Realitatea a dat faliment

Eurodeputatul PNL a precizat că fosta șefă a DNA are toate premisele să fie desemnată la șefia Parchetului European.

„Candidatul român are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experți independenți, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice și a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituții europene și are opoziția oamenilor certați cu legea. Cu cât oamenii certați cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit. În plus, România nu are, în prezent, niciun post-cheie în Uniunea Europeană, iar acesta trebuie să fie încă un argument pe care Consiliul trebuie să-l ia în considerare”, a explicat Mureșan.

Acesta mai spune că prelungirea negocierilor între PE și Consiliul UE devine un risc pentru independența justiției din țara noastră.

Citește și: Lovitură de grație pentru Guvern! Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră

„Prelungirea acestor negocieri reprezintă un risc pentru independența justiției din România pentru că am observat cum, în încercarea de a pune piedici candidatului român, opozanții săi sunt dispuși să subjuge justiția din România. Acest lucru a fost demonstrat și din decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a arătat că acțiunea procurorilor lui Tudorel Toader împotriva lui Kövesi a avut doar rolul de a împiedica candidatura sa pentru funcția de procuror-șef european și că rolul acestei secții de anchetare a magistraților are doar rolul de a intimida magistrați. Cer Consiliului să nu mai cedeze presiunilor făcute de Guvernul României de a susține un candidat mai slab și să susțină candidatul cel mai pregătit pentru funcția de procuror-șef european, Laura-Codruța Kövesi”, a conchis liberalul.

Echipa PE și Consiliul UE nu au ajuns la un consens nici în a treia rundă de negocieri care a avut loc joi la Bruxelles, iar următoarea întâlnire va avea loc pe 10 aprilie.

Citește și: Avertisment serios al lui Rareș Bogdan, după OUG-ul anunțat de Guvern: ‘Stați să vedeți ce începe’

Ulterior, Parlamentul European a emis un comunicat de presă prin care a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în fața presiunilor Guvernului României și să își reconsidere poziția față de candidatul Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.