Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sigmar Gabriel: Europa, prea puţin încântată de majorarea bugetului militar german

merkel sigmar gabriel

Germania 'trebuie să facă mai mult' în materie de cheltuieli militare, dar oare Europa doreşte ca aceasta să pună deoparte 60 de miliarde de euro pe an pentru armata sa?', a întrebat miercuri, la Tallin, şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel, informează AFP. 'Acesta va fi rezultatul dacă vom aloca 2% (din PIB, nivel sugerat de NATO). Va fi o supremaţie militară a noastră în Europa şi cred că vecinilor noştri nu le va plăcea acest lucru', a declarat el în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său estonian Sven Mikser.

Berlinul, care are alocat în prezent 1,2% din PIB-ul său pentru apărare, este în vizorul SUA. Dacă principalele forţe politice germane sunt de acord pentru a aproba le termen nivelul de 2%, dezbaterea este una aprinsă în ceea ce priveşte calendarul, iar Sigmar Gabriel, social-democrat, nu este susţinătorul unei creşteri rapide. La Tallin, unde estonienii, preocupaţi de politica ofensivă a Rusiei în Ucraina, au decis să aloce 2,2% din PIB-ul lor pentru apărare în 2017, Gabriel a estimat ca fiind 'corect ca Europa să accepte că epoca în care SUA au luat asupra lor principalul efort de apărare este depăşită'.

'PIB-ul Europei este acelaşi ca cel al SUA. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a cere mai mult SUA decât Europei', a declarat el. Cu toate acestea, 'nu cred că astăzi securitatea lumii poate fi garantată doar prin cheltuieli pentru apărare. Majoritatea războaielor şi evoluţiilor în actuala criză a migraţiei nu vor putea fi rezolvate cu mai multe mijloace materiale, ci protejându-i pe oameni împotriva foametei, sărăciei şi războiului', a adăugat el, amintind în acest context de problema resurselor de apă în Africa de Nord, conform Agerpres. Această problemă nu poate fi rezolvată la faţa locului şi 'avem nevoie de o abordare integrală', a mai spus ministrul german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.