Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SIIJ, la un pas de desființare - Prima reacție din CSM

radu tudor
victor alistar

Victor Alistar, membru CSM, a reacționat după ce pe site-ul Ministerul Justiției (MJ) a fost publicat proiectul de Lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

"Aşteptăm să primim proiectul, în mod oficial, la CSM şi ne vom exprima un punct de vedere pe el. Ce trebuie reţinut este că este absolut obligatoriu pentru interesul cetăţenilor să avem garanţiile suficiente că nu există posibilitatea de a se face abuzuri contra magistraţilor, de a-i pune sub presiune şi că ei vor rămâne independenţi în judecarea cauzelor pe care le au.

Pe proiect, ca atare, ce am observat... Se creează un mecanism de aviz prealabil de către secţii, însă trebuie văzut dacă imunitatea respectivă este sau nu în acord cu prevederile Constituţiei. 2. Nu se mai face vorbire de garanţia iniţială şi anume că toţi procurorii din cadrul secţiei respective erau numiţi şi revocaţi - atât cei de conducere cât şi de execuţie - de CSM. În acest moment, competența ajunge la parchete, unde numirea se face politc, la propunerea ministrului, de către preşedinte, cu un aviz consultativ al Secţiei de procurori. Din acest punct de vedere, pârghia administrativă de a verifica dacă nu se ajunge la abuzuri este eliminată", a spus Victor Alistar la Antena 3.

Victor Alistar a mai explicat și de ce crede că vine ministrul Justiței cu acest proiect de lege, astăzi, deşi problema SIIJ a fost dezbătută într-o altă şedinţă de Guvern și adoptată sub forma unui memorandum.

"Memorandumul respectiv avea ca scop să sprijine poziţia României la Curtea de Justiţie a UE, în cauzele care sunt pendinte şi, de asemenea, să informeze prezentul proiect de act normativ. M-am uitat în fișa actului normativ. La partea de consultări, s-au făcut consultări cu instanţele şi parchetele, dar nu este precizat acest lucru pentru că nu a decis opinia majoritară că ar trebui desfiinţată, ci eventual ar trebui făcute modificări sau să rămână ca atare. De asemenea, proiectul de lege nu a fost pus în dezbatere publică, în baza legii 52/2003, dar nici nu se face trimitere la vreun motiv de urgenţă. Este proiect de lege pentru că referendumul de anul trecut nu mai permite adoptarea de OUG în materia justiţiei. Dar trebuie obţinut atât proiectul de lege cât şi fișa actului normativ", a spus membrul CSM.

"Sunt două motive. Pe de-o parte, dorinţa unor parchete de a putea să aibă din nou competențele asupra colegilor lor magistraţi, iar pe de altă parte, a fost un val propagandistic şi acum este greu să îl mai opreşti cu argumente raţionale. Problema este că noi trebuie să ne gândim, ca cetăţeni, la interesul pe care îl avem ca magistraţii să fie independenţi. Să nu poată fi tracasaţi şi şicanaţi prin investigaţii penale. Garanţia care există în proiectul de lege este pentru trimiterea în judecată, nu pentru anchetare, care este o sursă de şicane făcută de parchetele la care conducerile sunt numite politic", a spus Victor Alistar.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.