Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Silvio Berlusconi, şi în opoziţie, dar şi aliat al lui Matteo Salvini

Die Zeit
Matteo Salvini

Silvio Berlusconi, care i s-a opus miercuri fostului său aliat de extremă dreaptă Matteo Salvini în chestiunea desemnării unui nou preşedinte al Rai (grupul audiovizual public italian), a dat asigurări în cursul serii că alianţa lor rezistă şi a denunţat "diabolizarea" noului ministru de interne, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Coaliţia de dreapta în jurul partidului său Forza Italia (FI) şi al Ligii lui Salvini "există şi în ceea ce mă priveşte va exista mereu", a dat asigurări miercuri seară fostul şef al guvernului într-un interviu pentru Huffington Post Italia, estimând că guvernul de alianţă dintre Liga şi Mişcarea 5 stele (M5S, populistă) nu va rezista. 

Matteo Salvini i-a făcut miercuri dimineaţă "o vizită de curtoazie" lui Silvio Berlusconi, însă după-amiază, furios din cauza opoziţiei FI asupra preşedinţiei Rai, el a criticat "alegerea Forza Italia (...) de a împiedica schimbarea", reamintind că partidul său creşte substanţial în sondaje, spre deosebire de formaţiunea lui Berlusconi, care este în cădere liberă. 

"Este vorba despre o dialectică normală între aliaţi", a dat asigurări magnatul media. "Liga are obiceiul de a utiliza un limbaj colorat, dar adevărata schimbare pe care ei şi noi o dorim nu este cea a M5S. Este o schimbare care prevede o implicare mai scăzută a statului, mai puţine impozite şi mai puţină birocraţie", a spus el.

Citește și: Incendiile de pădure amenință celebrul Parc natural al stâmtorii din sud-vestul Spaniei

Berlusconi a refuzat să condamne provocările lui Salvini, acuzat de stânga că alimentează în ţară un sentiment xenofob. 

"Şi între aliaţi pot exista divergenţe: limbajul lui Salvini nu este al meu şi conţinuturile noastre sunt foarte diferite. Dar nu împărtăşesc nici diabolizarea făcută în cazul lui: Salvini nu este un rasist, nici un duşman al democraţiei", a dat el asigurări. 

Din punctul de al bătrânului miliardar, coaliţia guvernului între Liga şi M5S "va dura puţin". "Dacă Liga nu abandonează rapid un guvern a cărui politică economică este dictată de M5S, atunci alegătorii de dreapta vor abandona Liga", a adăugat el. 

Ora adevărului ar urma să fie adoptarea elaborarea, în toamnă, a bugetului pe 2019. Salvini a promis miercuri că va introduce în el primele elemente concrete ale unei "revoluţii fiscale", precum scăderea drastică a unor impozite, în timp ce M5S ar urma să încerce să-şi îndeplinească principala sa promisiune de campanie: venitul pentru cetăţenie. 

"Luna de miere de care se bucură toate noile guverne se va termina", a prezis Berlusconi. 

Silvio Berlusconi a blocat miercuri nominalizarea unui "suveranist" în fruntea Rai, Marcello Foa, prezentat de presă drept un apropiat al Ligii şi un apărător declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin. 

Desemnarea ziaristului italo-elveţian de 55 de ani a fost validată marţi de consiliul de administraţie al Rai, dar a fost respinsă în cursul unui vot de miercuri dimineaţă în cadrul comisiei parlamentare abilitate, unde opoziţia aleşilor FI, partidul lui Berlusconi, a fost decisivă. 

Consiliul de administraţie al Rai urmează să se reunească din nou joi pentru a stabili ce va face mai departe. Potrivit unei reglementări interne, Marcello Foa ar putea rămâne preşedinte al Rai, în calitate sa de membru decan de vârstă al consiliului, până când situaţia se va debloca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.