Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii așteaptă un semn de la ministrul Raluca Turcan: În ultimele 40 de zile au murit 8 muncitori și 26 au fost răniți

realitatea.net
Raluca Turcan

Accidentele de muncă din ultimele 40 de zile s-au soldat cu opt morți și 26 de răniți, potrivit sindicaliștilor de la Blocul Național Sindical (BNS). Îi cer ministrului Muncii, Raluca Turcan să ia poziție față de aceste incidente, informează Mediafax.

BNS a transmis, marți, un comunicat de presă, în care atrage atenția că doar în ultimele 40 de zile 26 de lucrători au fost grav răniți și se află în spitale, iar alți 8 au murit.

Accidentele de muncă au drept cauză lipsa măsurilor de sănătate și securitate în muncă sau, în cele mai multe cazuri, aplicarea formală a acestora, potrivit sindicaliștilor.

În ciuda celor întâmplate, „nimeni și nimic nu pare să determine luarea unei poziții de către actualul ministru al Muncii. Doar dinspre Inspecția Muncii primim informații despre amenzi de tot râsul date angajatorilor”, arată BNS.

„Indiferent de magnitudinea exploziilor din ultimul timp (Petromidia, Azomureș, Celco, Popești Leordeni), indiferent de malurile de pământ care îi înghit pur și simplu pe lucrători, indiferent de utilajele care lasă infirmi atâția alții, tăcerea doamnei Turcan arată că indiferența ministrului Muncii pare să nu aibă limite. Amenzile aplicate angajatorilor nu reprezintă nimic pentru familiile celor opt lucrători care și-au pierdut viața la locul de muncă”, mai spun cei de la BNS.

Aceștia spun că au traversat „o lună neagră pentru piața muncii din România” și așteaptă „măcar o minimă reacție din partea ministrului Muncii”.

„Speram să aflăm motivele reale care au stat la baza unora din aceste accidente de muncă. Speram să auzim din gura ministrului Muncii despre inițierea unor campanii de control la nivelul agenților economici cu locuri de muncă cu factori de risc. Credeam că vom asista la o operațiune de amploare la nivel național declanșată prin intermediul ITM care să vizeze modul în care condițiile de sănătate și securitate în muncă sunt respectate la nivelul angajatorilor, obligațiile de investiții în securitatea locurilor de muncă sunt respectate si că lucrătorii beneficiază pe lângă o instruire adecvată asupra normelor de protectie a muncii și de activitatea aplicată a comitetelor de sănatate si securitate în muncă de la nivelul întreprinderilor. Din păcate, doamna Ministru al Muncii rămâne orientată ca și până acum aproape exclusiv spre interesele angajatorilor. Tăcerea sa ne întărește convingerea că lucrătorii din România nu au cine știe ce importanță pentru domnia sa”, mai spun cei de la BNS.

Luni, în urma unui accident de muncă petrecut în zona Bibliotecii Naționale din Capitală, doi oameni au murit și patru au fost răniți, după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.