Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii din învățământ, apel URGENT către Klaus Iohannis după votul din Senat - ce lege cer să fie promulgată

captura TV
Klaus Iohannis

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) face apel la președintele României, Klaus Iohannis, să promulge Legea de protecție a cadrelor didactice, care a primit, luni, votul senatorilor, anunță sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, îndrumare și control în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției reprezintă „o necesitate pentru sistemul educațional românesc, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri în care colegii noștri au fost bătuți, agresați, scuipați, înjurați sau umiliți în cadrul unităților de învățământ”.

Legea oferă protecție cadrelor didactice, care sunt în acest moment expuse agresiunilor. Această lege nu transformă cadrele didactice în persoane intangibile, așa cum s-ar putea crede în spațiul public, susțin sindacaliștii.

ULTIMĂ ORA - Cod portocaliu de ploi și ninsori abundente, în nouă județe

„Violența la adresa cadrelor didactice este un atac la adresa întregului sistem de învățământ. Această lege nu își dorește să formeze tabere sau să dea naștere adversităților între elevi, profesori și părinți. Ne dorim școli în care nici profesorii nu vor mai fi victime și nici elevii nu vor avea de suferit. Nimeni nu este mai presus de lege și de aceea considerăm că prin această reglementare nu se face altceva decât dreptate personalului didactic care a fost umilit de-a lungul anilor, fără ca cineva să poată interveni. Solicităm Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, să promulge această lege care reprezintă o formă prin care putem să readucem respectul față de profesia de cadru didactic. Îi asigur pe elevi și pe părinți că nu ne dorim cadre didactice mai presus de lege, dar nu vrem ca un dascăl să fie umilit de un sistem care nu îi oferă nicio formă de protecție. Federația noastră va face demersuri în continuare pentru o educație în care să nu mai existe cazuri de violență nici la adresa profesorilor și nici la adresa elevilor, iar cei care greșesc să fie trași la răspundere”, a declarat președinte FSLI, Simion Hancescu.

Propunerea legislativă care prevede pedepse pentru agresarea personalului didactic a fost adoptată, luni, decizional, de către Senat. Astfel, profesorii și directorii din învățământul preuniversitar beneficiază de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică.

VIDEO - Incendiu puternic în zona Pipera, din Capitală

Pentru proiectul de lege au votat 76 de senatori, 25 au fost împotrivă iar doi s-au abținut.

Inițiativa aparține senatorului PSD Șerban Nicolae.

Reglementarea prevede că „săvârșirea unei infracțiuni împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele precizate mai sus, dacă privesc un membru de familie al persoanei care ocupă o funcție didactică de conducere sau de îndrumare și control.

Inițiativa mai prevede că „personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică".

Totodată, conform proiectului, personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se bucură de:

- respect și considerație față de persoana sa și față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, precum și din partea celorlalți salariați ai unității;

- de un climat de ordine, disciplină și respect, în timpul desfășurării actului educațional în contexte formale, neformale și informale;

- autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învățare-educare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare;

- de susținerea părinților sau reprezentanților legali ai beneficiarilor primari ai educației, în realizarea actului educațional;

- de dreptul de a aplica sancțiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ;

- protecție juridică adecvată;

- sprijin și implicare din partea autorităților, inclusiv a celor care au atribuții în domeniul învățământului, pentru asigurarrea tratemntului;

- beneficiul campaniilor desfășurate la nivel național și local, de către autoritățile administrației publice, pentru creșterea considerației și prestigiului social.

În cursul procedurii legale, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară.

Actul normativ va fi trimis președintelui României, pentru promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.