Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii din sănătate continuă protestele: Care este principalul motiv

Sanitas
Sanitas

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" continuă protestele, pe motiv că Guvernul îşi menţine intenţia de creştere a salariilor de bază ale angajaţilor din sănătate cu doar 15% şi refuză să negocieze.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", transmis, miercuri, AGERPRES, deşi Guvernul prezintă măsura drept o creştere salarială, aceasta nu reprezintă o creştere a puterii de cumpărare a veniturilor salariale ale angajaţilor din sănătate, ci doar o acoperire parţială a inflaţiei, departe de nivelul acesteia din ultimii ani, conform Agerpres.

"A discuta despre o creştere salarială înseamnă a discuta despre creşterea puterii de cumpărare. Orice altă formă de 'creştere' salarială care nu îndeplineşte această condiţie menţine status-quo-ul scăderilor veniturilor salariale", arată comunicatul.

Conform sursei citate, acesta este principalul motiv pentru care protestele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" nu se opresc, continuând, joi, cu participarea a 300 de membri, după următorul program: pichetarea Ministerului Sănătăţii, în intervalul orar 12,00 - 13,30; pichetarea Ministerului Muncii, între orele 13,30 - 15,00.

Reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" au transmis că pichetările din faţa celor două ministere sunt ultimele acţiuni de protest pe care le desfăşoară în stradă cu un număr redus de persoane. Conform sursei citate, acestea vor fi continuate de "protestul din pauza de masă" (o repetiţie pentru greva generală) ce se va desfăşura pe 29 februarie şi ultimul protest în stradă dinaintea grevei generale, respectiv mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care se va desfăşura în Piaţa Victoriei, de Ziua naţională a personalului medical, pe 11 martie.

Potrivit Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", realitatea evoluţiei veniturilor salariale ale angajaţilor din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflaţia în perioada 1 ianuarie 2022 - 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Dacă din valoarea inflaţiei se scad majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024, de 6,25%, devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii ale angajaţilor din sănătate a scăzut cu 17,34%. O creştere cu doar 15% a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creştere cu cel mult 10% a veniturilor salariale.

În consecinţă, la momentul final al creşterilor salariale, angajaţii din sănătate vor avea o scădere a salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puţin 7,34%, raportat la inflaţia de până în prezent. Acestei scăderi i se va adăuga evoluţia inflaţiei din perioada următoare (4,7% până la sfârşitul anului 2024, pe prognoza BNR), care va determina la nivelul lui 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%, au transmis reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

Potrivit surselor citate, indexarea veniturilor salariale cu rata inflaţiei necesită o creştere suplimentară a veniturilor medii salariale cu 22,4% (sau o creştere cu cca. 25% pentru întregul an 2024).

"Abia ceea ce depăşeşte acest nivel ar reprezenta o creştere a veniturilor salariale reale. Doar prin intermediul unei creşteri salariale poate fi asigurată recompensarea echitabilă pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru profesioniştii care participă la asigurarea permanenţei serviciilor medicale", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.