Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatele anunţă blocaj total: GREVĂ din cauza legii salarizării unitare

sanitas
sanitas protest

Activitatea din unitățile sanitare din toată țara ar putea fi blocată dacă amendamentele aduse Legii - Cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu vor fi dezbătute și acceptate, în condițiile în care, în forma actuală, legea produce grave dezechilibre în sistemul sanitar, o adâncire a inechităților salariale și o încălcare a legilor în vigoare, mergând până la anularea sau modificarea unor drepturi deja câștigate, potrivit Federației Sindicale Hipocrat.

Citește și: STUDIU Poluarea ne provoacă sinuzită cronică

"Comisia de Muncă, prin respingerea amendamentelor aduse, cu o excepție — multe dintre ele acceptate anterior în Comisia Juridică și cea de Sănătate — nu face decât să ne arate că nu există nicio dorință de implicare ori consultare a reprezentanților personalului medical. Nu comunică, nu ascultă, nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă. Avem o serie de probleme grave sesizate cum ar fi situația gărzilor, ca durată și ca plată, responsabilitatea plății veniturilor — ce revine exclusiv angajatorului, discriminarea categoriilor de personal din sistemul sanitar", susține Ion Cotojman, președintele Federației Sindicale Hipocrat, într-un comunicat remis joi Agerpres.

Citește și: STUDIU Simpla atingere a unor obiecte contaminate cu fum de țigară e DĂUNĂTOARE pentru copii

Potrivit sursei citate, în forma actuală, suma alocată pentru plata veniturilor personalului din unitățile sanitare nu poate depăși 30% din bugetul angajatorului, în acest caz, spitalul. Lui îi revine întreaga responsabilitate, nu ordonatorului principal de credite, prefectura ori primăria în custodia căreia se află unitatea sanitară, fără ca legea să prevadă vreo creștere a tarifului decontat pentru serviciile prestate, astfel încât să se acopere creșterea veniturilor.

Citește și: Candidează la președinția țării și au apărut poze cu ea goală / FOTO HOT

În acest context, tot legea propusă permite angajatorului să stabilească valoarea sporurilor, după buget. "De exemplu, dacă acum avem un spor de 45 până la 85% pentru grupele de risc, noua lege elimină pragul minim de 45%. Mai mult, dacă în acest moment medicul primește un spor de gardă de 75% în cursul săptămânii și de 100% sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale, prin noua lege se consideră că medicul poate primi oricât până la 75%, respectiv 100%. Singurul amendament acceptat vizează gărzile medicilor. Legea intenționa, în forma de proiect, să îi oblige pe doctori la efectuarea de gărzi, ceea însemna practic o revenire la situația de acum șase luni și o încălcare a Legii 250/2016. Amendamentul propus și acceptat menține situația actuală, cu gardă obligatorie ca fiind doar diferența între 35 de ore pe săptămână și 48 de ore, în limita maximă din Codul Muncii, la care se adaugă orele din contractul pe timp parțial", se arată în documentul federației sindicale.

Totodată, sindicaliștii atrag atenția că toate creșterile și modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar numai pentru medici și asistenți medicali, ca și cum celelalte categorii de personal nu ar merita aceleași drepturi, în același timp. "Am propus aplicarea legii pentru întreg personalul, dar amendamentul a fost respins", completează Ion Cotojman, președintele Federației Hipocrat. În această situație, Federația Sindicală Hipocrat atrage atenția că mișcările de protest sunt inevitabile, în cazul în care amendamentele aduse nu vor fi dezbătute și acceptate, fapt care poate merge până la blocaje în desfășurarea activității din unitățile sanitare din toată țara.

Tot în cursul zilei de joi, Federația SANITAS amenința că va bloca activitatea în sistemul de sănătate publică și asistență socială dacă legea salarizării unitare va fi adoptată în varianta Ministerului Muncii, fără amendamentele depuse de sindicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.