Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatele pun presiune pe Iohannis. Se anunță grevă generală în administrație

iohannis birou semneaza

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) îi cere presedintelui Klaus Iohannis promulgarea Legii privind aprobarea OUG 35/2015, ce prevede o crestere salariala de 10%, amenintând ca în caz contrar programul de lucru în administratia publica locala va fi întrerupt zilnic.

Federatia sindicala i-a transmis, luni, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, pentru a-i aminti ca problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din administratia publica locala, lipsa de motivare a acestora si, în consecinta, aparitia unui exod al profesionistilor care îsi desfasoara activitatea în primariile si consiliile judetene din România au dus la declansarea conflictului de munca la nivel national, la începutul anului, în sectorul "Administratie publica".

"În acest sens, sindicatele afiliate federatiei noastre au organizat si participat, în data de 20.02.2015, la o prima forma de protest, si anume greva de avertisment cu întreruperea programului în intervalul orar 10.00-10.30. A urmat, în data de 30.04.2015, greva generala de o zi, la care au participat 32.000 de salariati din 20 de consilii judetene, 30 de municipii, 50 de orase si 2.800 primarii de comune. Spre surprinderea noastra, dupa aceste actiuni de protest, toate categoriile de personal care îsi desfasoara activitatea în sectorul bugetar au beneficiat de majorari salariale semnificative, în unele cazuri de pâna la 70 la suta, cu exceptia salariatilor din administratia publica locala", se arata în scrisoare transmisa presedintelui, potrivit Mediafax.

Sindicalistii îl informeaza pe presedintele Klaus Iohannis ca, în aceste conditii, au demarat actiunea pentru strângerea de semnaturi în vederea declansarii grevei generale în administratia publica locala, ca urmare a faptului ca salariatii din primarii, consilii judetene si institutiile subordonate acestora de pe întreg teritoriul tarii sunt cei mai slab platiti salariati din sectorul bugetar, peste 50 la suta dintre ei având salariul sub 1.200 de lei pe luna.

FNSA mai arata ca prin OUG 41/2015, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare, s-a dat posibilitatea institutiilor din administratia publica locala din România sa aplice prevederile OUG 27/2015 - pentru completarea Ordonanței de urgența a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte masuri în domeniul cheltuielilor publice și pentru stabilirea unor masuri bugetare -, ceea ce presupune o crestere salariala de 12 la suta pentru functionarii din primarii si consilii judetene.

Sindicalistii mentioneaza ca aceasta majorare este semnificativ inferioara celei acordate altor categorii de bugetari.

FNSA îi transmite presedintelui Klaus Iohannis ca majorarea cu 10 la suta, prevazuta de OUG 35/2015 - pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgența a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice în anul 2015, ar fi dovada ca statul român trateaza în mod responsabil salariatii din sectorul bugetar.

"Va adresam pe aceasta cale, Domnule Presedinte, rugamintea de a promulga Legea privind aprobarea OUG nr. 35/2015, ce prevede o crestere salariala de 10 la suta pentru administratia publica locala din România, venind astfel în sprijinul salariatilor din acest sector de activitate. În caz contrar, FNSA va trece la organizarea urmatoarei forme de protest, si anume încetarea programul de lucru, în fiecare zi, timp de doua ore, pe termen nelimitat, începând din momentul nepromulgarii actului normativ mentionat mai sus", se arata în documentul trimis presedintelui.

FNSA are în componenta sindicate din primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora, de pe întreg teritoriul tarii, însumând aproximativ 40.000 de membri.

Camera Deputatilor a adoptat, în 11 noiembrie, OUG prin care se maresc cu 25% salariile din sanatate, dar si cu 10% salariile tuturor bugetarilor, daca nu au beneficiat anterior si de alte majorari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.