Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindromul Havana: Serviciile secrete americane consideră foarte puţin probabil un atac străin

aerzteblatt.de/
sindromul Havana

Serviciile secrete americane consideră "foarte puţin probabil" ca o putere străină sau o armă să se afle în spatele misteriosului "sindrom Havana", această tulburare inexplicabilă care a afectat zeci de diplomaţi şi militari americani în mai multe ţări ale lumii, potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri, citat de AFP.

"Pe baza unui efort colectiv implicând agenţiile de informaţii (...), pot să vă împărtăşesc că majoritatea dintre ele au ajuns în prezent la concluzia că este +foarte puţin probabil+ ca o entitate străină să fie responsabilă" de aceste tulburări, a declarat directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) din SUA, Avril Haines, precizând în acelaşi timp că agenţiile au niveluri diferite de "încredere" în evaluarea lor.

Serviciile secrete americane mai consideră că simptomele observate de aceşti angajaţi s-au datorat "probabil unor factori care nu implică o entitate străină, cum ar fi condiţii preexistente, boli convenţionale sau factori de mediu", potrivit comunicatului.

Avril Haines, împreună cu directorul CIA, William Burns, şi alţi responsabili americani s-au grăbit să spună că aceste concluzii nu pun în cauză, nici nu minimizează "în nici un fel" tulburările reale raportate de persoanele afectate.

Potrivit cotidianului Washington Post, care a dezvăluit primul informaţia, şapte agenţii guvernamentale au analizat în cursul ultimilor ani aproximativ 1.000 de cazuri de "incidente anormale de sănătate" şi cinci dintre ele au concluzionat că este "foarte puţin probabil" ca aceste tulburări să fi fost cauzate de un atac deliberat.

Una dintre agenţii consideră că această ipoteză ca "improbabilă", în timp ce alta se abţine să concluzioneze, a adăugat jurnalul american.

Această concluzie pare să vină în contradicţie cu un raport al unui grup de experţi publicat în urmă cu un an, potrivit căruia unde electromagnetice ar putea fi la originea misteriosului sindrom, susţinând astfel teza atacurilor deliberate.

Aceste probleme de sănătate (dureri de cap, greaţă, ameţeli, tulburări de vedere) i-au lovit pentru prima dată pe diplomaţii americani şi canadieni la post în Cuba în 2016, de unde şi numele de "sindrom Havana".

Aceste "incidente anormale de sănătate", după cum sunt denumite ele în jargonul administrativ, au fost apoi raportate în alte părţii ale lumii (China, Germania, Australia, Rusia, Austria) şi chiar la Washington.

Sindromul Havana rămâne până astăzi neexplicat de oamenii de ştiinţă, care au înmulţit ipotezele.

În august 2021, vizita vicepreşedintei americane, Kamala Harris, la Hanoi a fost amânată trei ore după o astfel de alertă în capitala vietnameză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.