Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sinecurile oamenilor lui Orban: numirile pe modelul 'noaptea ca hoții', preferate și de către PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Liberalii au profitat din plin de perioada stării de urgență și, mai ales în mandatul de premier al lui Ludovic Orban, numirile s-au făcut pe modelul ”noaptea ca hoții”, sistem criticat intens de liberalii din opoziție, atunci când era practicat de către PSD.

Angajat consilier pe probleme economice de către Ludovic Orban, Bogdan Glăvan a primit două sinecuri, una la Loteria Română, de unde ridică 7.198 de lei brut în fiecare lună, potrivit informațiilor apărute deja în presă, și alta mult mai bine plătită la Fondul Român de Contragarantare, de unde primește o indemnizație de 15.000 net, în fiecare lună. Mai mult, în cel mai curat stil PSD-ist, Bogdan Glăvan nu doar că declară pe Facebook că el conduce FRC: „Eu conduc o instituție mică de stat, cu nici 40 de angajați” (postare din data de 26 iunie), dar mai se și laudă că o populează diverși oameni: „Anul trecut am adus câțiva oameni din privat” (postare din aceeași dată).

Trecând peste faptul că nu este clar dacă, conducând instituția de stat și aducând oamenii respectivi din mediul privat, a fost respectată sau nu procedura legală de angajare, șeful FRC nu este complet transparent în legătură cu oamenii pe care i-a adus în instituție, pentru că evită să recunoască faptul nu a adus doar persoane educate în Franța și cu doctorate la școli străine, ci și pe partenera sa de viață: Flavia Anghel, coincidență sau nu și colega sa de catedră la Universitatea Româno-Americană.

Astfel, cu cele două sinecuri de la FRC și cu cea de la Loteria Română, cuplul Glăvan-Anghel ridică lunar aproximativ 10.000 de dolari în mână.

Cu ce ocupă Fondul Român de Contragarantare

FRC joacă un prol de sprijin în mai multe programe, dintre care cel mai cunoscut este Programul Prima Casă, dar și alte programe majore precum Start-up Nation sau „Investește în tine” depind de această instituție. Potrivit propriei pagini de prezentare: FRC este o instituție financiară specializată, având un capital de 400 milioane de lei, fiind organizată ca societate comercială administrată în sistem dualist și care are ca acționari statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (68%) și Fundația Post-Privatizare (32%). Obiectul principal de activitate al FRC este acordarea de contragaranții la garanțiile oferite de fondurile de garantare împrumuturilor obținute de IMM-uri de la instituțiile de credit din România. De asemenea, începând cu anul 2018, FRC acordă garanții în nume și cont stat în cadrul programului guvernamental „Investește în tine”. Beneficiarii acestor garanții sunt persoane fizice care aleg să investească în propria educație, sănătate, cultură, sport și/sau spațiu construit.

În sânul PNL, Bogdan Glăvan nu este doar sinecurist al lui Orban, ci și nerecunoscător față de Florin Cîțu, pentru că, deși funcția de la FRC a primit-o grație lui Ludovic Orban, instituția se afla în parohia Ministerului Finanțelor Publice, adică la Florin Cîțu, cel care l-a sprijinit pe Glăvan și care, acum, este ținta predilectă a celui din urmă.

Iată cum relatează angajați din FRC momentul sosirii lui Bogdan Glăvan în instituție: „M-a trimis Ministerul de Finante să vă conduc și…mai aștept ok-ul lor și pentru o veche prietenă de-a mea, dna Flavia Anghel”. Cu o sinceritate ieșită din comun, ce poate fi naivitate sau un tupeu magistral, Glăvan uită că nu acționarul alege conducerea Executivă, ci chiar membrii Consiliului de Supraveghere, în baza dosarelor de candidaturi depuse.

Iată filmul evenimentelor descris de o sursă din interiorul FRC (din motive lesne de înțeles, am ales să protejăm identitatea sursei, pentru a nu o transforma în țintă în războiul politic în care activează dl Glăvan. Relatarea de mai jos aparține integral sursei-martor, doar intertilurile fiind adăugate de redacție, pentru a facilitarea citirea) :

„Pe data de 01.03.2020 se vacantează două poziții provizorii în Directoratul FRC pentru ocuparea cărora se propune organizarea unei numiri pe bază de dosare de candidat. Se decide ca pe data de 10.03.2020, ora 15:00, să se organizeze sedința CS (Consiliul de Supraveghere – n. noastră) în care să se stabilească cine face parte din comisia de nominalizare și cine sunt candidații. Dl Glăvan era la acea dată Președintele CS, numit cu o lună în urmă. Avusese suficient timp să afle că funcția de Membru Directorat era platită cu 50% mai mult, și deja se gandise, probabil, cât de frumos ar fi să-și aducă în aceeași functie și colega din învățământ și partenera. Astfel că, pe 09.03.2020, se prezintă la FRC și își dă demisia din funcția de Președinte CS. Cere mandatul de membru Directorat și îl ia acasă să îl studieze. În dimineața ședinței, dl Glăvan dă un mail secretarului de sedință în care îi spune să pregătească mandatele pentru el și o necunoscută până atunci- dna Flavia Anghel; să fie gata pentru semnat atunci când sedința de numire se va termina (sic!). La acea oră, știa deja că și-a depus CV-ul și un Director de Direcție și aflase deja că CV-ul acestuia era excepțional, dupa cum urmează:

Candidat 1: Director Direcție (MBA francez, 20 ani în functii de conducere executive în bănci multinaționale, autor de carte de management publicat internațional, specialist în creditare-garantare);

Candidat 2: Glăvan Bogdan, profesor universitar Româno-Americană, 20 ani în aceeași poziție; blogger și pasionat de Facebook;

Candidat 3: Flavia Anghel, lector universitar Româno-Americană.

Conflictul de interese al lui Glăvan

Cei doi (Glăvan și Anghel – n. a.) sosesc împreună cu comisia de nominalizare, după ce, în prealabil Bogdan Glăvan se lăudase că i-a sunat individual să-i convingă că numirea lor reprezintă „voința acționarului!”, și se închid cu toții în sala de consiliu. Râd, cafele, veselie. Însă, Candidatul 1 stă la ușă și nu este băgat în seamă. Mai mult, este luat la rost: <>. Se votează, cei doi sunt aleși, asta până când cineva descoperă că Glăvan era – până la acceptarea demisiei lui de către Minister- încă Președintele CS! Și era în conflict de interese! (sic!) Degeaba îl sună imediat pe Ministrul Finanțelor să-i trimită demiterea, că e prea târziu! Se propune anularea acestei ședințe, ștergerea convocatorului, însă cineva spune șugubăț că: <>. Comisia se sperie de această știre, dacă instituția are cameră, atunci poate are și microfoane care înregistrează toate detaliile acestui evident abuz în serviciu și trafic de influență. Așa că decid, cu toții, ca urmatoarea sedință de nominalizare să se țină chiar la Minister, departe de urechile răuvoitoare. Sărmanii politruci sunt supărați, voiau să se termine toată afacerea repede.Fiecare zi de întârziere le produce celor doi o pierdere de aproape 2.000 lei, un salariu bun pentru un angajat în privat!

Martorii încurcă iar numirea

Pe 13.03.2020, ora 12.00, are loc noua ședință de nominalizare, pe holurile de la parter ale MFP, care este în carantină COVID, chiar lângă paznic. Tandemul Anghel-Glăvan este prezent la datorie; candidatul 1 a fost uitat deja, nu l-a chemat nimeni, însă frica de el i-a determinat pe acești amatori să fugă cât mai departe de clădirea FRC. Izbucnește cearta, sunt martori care cer cu insistența organizarea unor numiri corecte, în timp ce Glăvan repeta, pe un ton egal, că <>. Mai vehementă decât el este chiar Flavia, care își pierde deja răbdarea. Trebuia să fie o treabă simplă: venise să semneze un mandat și să încaseze banii, nu se aștepta la așa ceva.

Oamenii se împrăștie din nou fără o concluzie, tandemul se retrage trist la o cafea, probabil, pentru a discuta cum iată, a mai trecut o zi, s-au mai pierdut 2.000 de lei….. Sincer, câteodată nu ai noroc, oricât te străduiești!

Numire făcută noaptea ca hoții

Norocul tandemului Anghel-Glăvan este starea de urgență, care este declarată pe 16.03.2020.

Imediat, pe 17.03.2020, noaptea ca hoții, se convoacă o sedință de nominalizare secretă. Totul e pe mail. Unul cere sedința și propune numirea de urgență a lui Glăvan și a Flaviei Anghel, ceilalți răspund pe mail „DA” din toată inima, sperând să se termine odată circul ăsta. Cu această ocazie, schimbă și secretarul de ședință și numesc o apropiată a celor doi, nu de alta, dar bietul băiat fusese martor fără voie la toate aceste scene penibile. A doua zi, cei doi pășesc în instituție fără să se prezinte și se instalează în Sala de Consiliu. O angajată de la Risc, curajoasă, întră peste ei și le spune: <

La scurtă vreme, profitând de criza COVID ce lovise instituția, tandemul Glavan- Anghel angajează opt oameni. Concursurile au constat în interviuri de la distanță, comisia de selecție fiind formată chiar din ei doi. Se laudă ca aduc un prieten Director Financiar, oameni la achiziții, comunicare, etc. Toți acești oameni se prezintă la birou imediat după ce sunt angajați- ceea ce este un indiciu clar că erau toți șomeri, adusi acum de Glăvan să<>. Niciunul din acele joburi nu era cerut de activitatea societății, valoarea lor adaugată era și este ZERO.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.