Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sinologul Nikolai Vavilov: Anunțul de prelungire a tratatului dintre Rusia și China reprezintă un eveniment firesc după întâlnirea de la Geneva

AP
Putin si Xi Jinping

”Anunțul de prelungire a tratatului reprezintă un eveniment firesc după întâlnirea, de la Geneva, dintre Joe Biden și Vladimir Putin”, a declarat pentru publicația Vzgliad sinologul Nikolai Vavilov, comentând decizia liderilor Rusiei și Chinei de a anunța prelungirea Tratatului de bună vecinătate, prietenie și colaborare.

”Este un semnal pentru SUA și anume că Rusia va păstra relațiile de parteneriat cu China și că nu intenționează, sub presiunea Washingtonului, să-și schimbe cursul de politică externă”, este convins analistul.

”Dar, într-o măsură și mai mare, de acest lucru este interesată China. Xi Jinping a insistat pe organizarea tocmai acum a videoconferinței pentru a demonstra Washingtonului că Moscova și Beijingul păstrează parteneriatul lor strategic. Este un eveniment firesc după întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin, de la Geneva”, consideră expertul.

Interlocutorul publicației Vzgliad a atras, de asemenea, atenția asupra cuvintelor lui Putin despre granița ruso-chineză care va deveni ”o centură a păcii și prieteniei veșnice”. ”În ajunul prelungirii Tratatului, Beijingul intenționa să opereze modificări epocale ce vizau crearea unei centuri comune de securitate la granița dintre Rusia și China, precum și la granițele cu statele vecine. La conferința deschisă, acest lucru nu a fost anunțat, dar, evident, părțile lucrează la aprofundarea conținutului acestui acord”, a apreciat analistul.

”Din păcate, deocamdată știm prea puține detalii ale acestei întâlniri. Se știe că acum șase luni, partea chineză a insistat activ pe aducerea de modificări la textul acestui tratat, apropiindu-l, ca nivel de profunzime, de o alianță defensivă. Dar din partea deschisă a negocierilor vedem că Xi Jinping l-a numit pe Vladimir Putin prietenul său. La adresa liderilor altor state, liderul chinez nu folosește o asemenea formulare. Ceea ce este destul de semnificativ”, a adăugat expertul.

În același timp, directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale al Rusiei, Andrei Kortunov, a definit prelungirea tratatului drept o formalitate. ”Era clar că acordul satisface ambele părți, trecuse testul timpului și este greu de presupus că ar fi putea fi modificat înt-un mod substanțial”, a apreciat analistul. ”Să nu căutăm, aici, o intrigă vicleană”, a îndemnat el.

”În privința eventualelor semnale lansate Washingtonului de Moscova și Beijing pe fondul recentei întâlniri dintre Vladimir Putin și Joe Biden, nu vom afla prea curând în ce măsură tema Chinei a fost abordată la Geneva. Dacă a fost menționată de partea americană, prelungirea tratatului este un nou răspuns la încercarea de a pune, într-un fel sau altul, bețe în roate colaborării ruso-chineze. Decizia privind momentul prelungirii a fost și ea luată ținându-se cont de ultimele evenimente internaționale”, este convins interlocutorul publicației Vzgliad.

Președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, au anunțat, luni, în cadrul unei videoconferințe, prelungirea Tratatutului de bună vecinătate, prietenie și colaborare dintre cele două state.

”Documentul consfințește înțelegeri principiale, precum susținerea reciprocă în protejarea unității statului și a integrității teritoriale, refuzul de a recurge primul la arma nucleară și de a îndrepta rachete strategice una împotriva alteia (în lumea contemporană asemenea înțelegeri au o însemnătate deosebită), respectarea dreptului suveran de a alege construcția socială, căile de dezvoltare, neamestecul în treburile interne”, a arătat Putin.

”Important este că sunt consemnate absența vreunor pretenții teritoriale reciproce și determinarea ambelor țări de a transforma granița comună într-o centură a păcii și prieteniei veșnice. Am făcut multe în aceste sens, inclusiv în privința granițelor, s-a lucrat ani la acest lucru – noi și echipele noastre – și am ajuns la rezultatul necesar nouă, acceptabil și pentru China, și pentru Rusia”, a adăugat președintele.

”În prezent, respectând litera și spiritul tratatului, am reușit să aducem relațiile ruso-chineze la înălțimi fără precedent, să le facem un model de colaborare interstatală în secolul al XXI-lea”, a subliniat Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.