Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria a recepţionat primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19, 200.000 de doze AstraZeneca, livrat prin iniţiativa COVAX

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam astrazeneca

Guvernul sirian a recepţionat primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19 livrat prin iniţativa globală COVAX, au anunţat joi oficiali ai Naţiunilor Unite, precizând că este vorba despre aproape 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca, transmite Reuters.

Într-un comunicat comun al UNICEF, OMS şi alianţei globale GAVI se arată că sosirea acestui lot este 'critică şi oportună' şi va ajuta personalul sanitar 'să continue să ofere servicii salvatoare de vieţi într-un sistem deja epuizat de războiul în desfăşurare de un deceniu', potrivit agerpres.ro.

Alte 53.800 de doze au fost distribuite în nord-vestul controlat de opoziţie, o zonă unde au avut loc mari dislocări de populaţie după ostilităţile majore de anul trecut.

Potrivit comunicatului, noi livrări sunt planificate să aibă loc în următoarele săptămâni şi luni.

Într-o ceremonie prilejuită de sosirea transportului la Damasc, şefa misiunii OMS în Siria, Akjemal Magtymova, a subliniat, în faţa oficialilor sirieni din sănătate şi a partenerilor ONU, că vor urma provocări, dar ţara are antecedente solide în privinţa programelor de vaccinare.

Magtymova a declarat luna trecută că o campanie etapizată îşi propune să imunizeze aproape 20% din populaţia Siriei până la sfârşitul anului, adică aproape 5 milioane de persoane în regiunile controlate de guvern şi în nord-est şi nord-vest.

Programul naţional al guvernului de la Damasc pe teritoriul pe care îl controlează şi unde trăiesc majoritatea celor 20 milioane de locuitori ai ţării va trimite zeci de echipe în 76 de spitale, cu peste 300 de echipe mobile, pentru a ajunge în zone greu accesibile.

ONG-uri occidentale atrag atenţia că, pe lângă provocările logistice de organizare a vaccinărilor de-a lungul liniilor de luptă, Siria se confruntă cu obstacolul suplimentar al sancţiunilor financiare internaţionale.

Siria a fost puternic lovită de pandemie anul trecut în timpul celor două vârfuri de infectări în august şi decembrie, iar cadre medicale vorbesc despre o creştere a numărului de cazuri începând din februarie.

Până acum, Siria a raportat 51.580 de cazuri de infectări cu coronavirus, dar numărul lor real este probabil mult mai mare, având în vedere capacitatea limitată de testare, afirmă oficiali ai ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.