Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Cartierele rebele ale oraşului Alep, asediate 'complet' de armată

independent.co.uk
aleppo

Armata siriană asediază "complet' cartierele rebele ale oraşului Alep (în nordul ţării), după ce a preluat controlul duminică asupra ultimei căi de acces care permitea aprovizionarea acestora, existând temeri pentru un dezastru umanitar, informează AFP, citează de Agerpres

Recucerirea acestui drum - aşa-numit al lui Castello - era una dintre priorităţile regimului lui Bashar al-Assad. Ea îi permite să izoleze insurgenţii care controlează jumătate din acest al doilea oraş ca mărime al ţării din 2012. 

Circa 300.000 de persoane, potrivit ONU, trăiesc în condiţii tot mai precare în cartierele rebele din est, izolate complet de cartierele din vest, aflate sub control guvernamental.

Puciul din Turcia: Comandantul bazei care găzuiește zeci de bombe nucleare a cerut azil în SUA


După săptămâni de lupte, combatanţii regimului sunt de acum pe drumul lui Castello, situat în nord-vestul Alepului, a indicat Rami Abdel Rahmane, director al Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDO). Ei l-au 'întrerupt total' şi din acest motiv, "cartierele din est sunt complet asediate'. 

Drumul lui Castello rămăsese ultima cale de acces prin care oameni şi mărfuri puteau intra sau ieşi din cartierele aflate sub controlul rebelilor, în special spre Turcia.

Cum arată cel mai IUTE tren din lume: În 180 de secunde atinge VITEZA MAXIMĂ / VIDEO


În 7 iulie, forţele proregim reuşiseră să ocupe poziţii la mai puţin de 500 m de drum, fiind capabile astfel să tragă asupra oricărei persoane şi oricărui vehicul care ar fi circulat pe acolo. 

Un combatant rebel a confirmat duminică pentru AFP că "Alepul este de acum înainte asediat'. 'Armata a atins drumul şi chiar a arestat un grup de civili care se aflau acolo', a indicat el, precizând că aceasta a plasat şi saci cu nisip în chip de bariere. 

Un corespondent al AFP prezent în cartierele rebele a indicat, la rândul său, că cel puţin şase lovituri aeriene vizaseră estul Alepului după această ultimă avansare a combatanţilor regimului.

Traian Băsescu atrage atenția: Terorismul îi loveşte şi pe români


Potrivit OSDO, cel puţin 16 combatanţi rebeli au fost ucişi duminică în cursul avansării trupelor loiale preşedintelui Assad. Pe de altă parte, şase civili au fost ucişi în cursul raidurilor aeriene asupra cartierelor rebele. 

Activişti din Alep au cerut prin Facebook civililor să nu se apropie de drumul lui Castello unde ar putea fi arestaţi sau răniţi. 

Potrivit Naţiunilor Unite, aproape 600.000 de persoane trăiesc în zone asediate în Siria, în cea mai mare parte din cazuri de către regim, fără acces la hrană şi nici la ajutor medical.

Moment ISTORIC în Maroc. Anunțul Regelui Mahommed al IV-lea


Cartierele din estul Alepului nu sunt încă definite de ONU ca 'asediate', dar aceasta s-a declarat deja 'foarte neliniştită de escaladarea violenţei' în Alep, care 'pune în pericol sute de mii de persoane'. Ea a invitat în cursul săptămânii trecute toate părţile să autorizeze livrarea de ajutor umanitar' şi 'evacuarea civililor care doresc aceasta'. 

Într-un comunicat, Biroul de coordonare a Afacerilor umanitare ale ONU (OCHA) a informat despre o situaţie 'neliniştitoare în special din cauza puternicei concentrări a locuitorilor în această zonă'. 

Locuitorii cartierelor rebele resimţeau efectele asediului - penurii, creşterea preţurilor, închiderea fabricilor de pâine din cauza lipsei făinii şi păcurii - încă dinainte de preluarea controlului asupra drumului lui Castello duminică. 

'În absenţa accesului la lumea externă, apariţia foametei nu este decât o problemă de timp', a avertizat duminică 'the Syria campaign', un grup militant pentru o Sirie democrată. 

Războiul în Siria a început în martie 2011, după represiunea sângeroasă de către regimul lui Bashar al-Assad a manifestaţiilor care reclamă democraţie şi libertatea de expresie. Ea s-a transformat apoi într-un conflict complex care implică actori sirieni, regionali şi internaţionali, precum şi grupuri jihadiste şi a făcut peste 280.000 de morţi. 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.