Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Jihadiştii intensifică asediul oraşul kurd Ain al-Arab (ONG)

Ain al-Arab


Gruparea extremistă, care la sfârşitul lunii iunie a anunţat proclamarea un 'califat' islamic după o ofensivă fulger în Irak, încearcă să unească bastioanele sale din estul şi nordul Siriei cu fiefurile din nordul şi vestul Irakului.


'SI asediază în totalitate împrejurimile oraşului Ain al-Arab (Kobani, în kurdă)', a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.


Ain al-Arab, situat în provincia nordică Alep de la graniţa cu Turcia, este al treilea oraş kurd din Siria după Qamishli (provincia Al-Hasakah, nord-vest) şi Afrin (provincia Alep).


Luptele din împrejurimile localităţii Ain al-Arab, care durează de două săptămâni, au devenit violente sâmbătă seară, kurzii apărându-şi cu înverşunare bastionul.


'Un comandant al SI a fost făcut prizonier, iar cel puţin 11 membri ai acestuia au fost ucişi', a menţionat Abdel Rahmane.


Potrivit OSDO, Statul Islamic controlează în prezent aproape 250 din cei 700 de kilometri de graniţă între Turcia şi Siria.


Această zonă se întinde de la Jarabulus, un oraş arabo-turkmen, până la marginea localităţii Ras al-Ain (kurd), situat spre est.


'Dacă SI cucereşte Ain al-Arab, va exista o continuitate teritorială', este de părere Romain Caillet, expert în mişcări jihadiste. 'Este strategic, pentru că este frontiera cu Turcia', subliniază el.


De la apariţia SI - cunoscut anterior sub numele de Statului Islamic în Irak şi Levant - au loc lupte intense între kurzi şi jihadişti, primii apărându-şi cu orice preţ zonele unde şi-au instaurat un fel de autonomie după declanşarea războiului în Siria.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.