Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Kerry evocă un "plan B" în caz de eşec al diplomaţiei

siria

Secretarul de stat american John Kerry a evocat marţi un eventual "plan B" pentru Siria în caz de eşec al procesului diplomatic şi politic al Statelor Unite şi Rusiei în special prin încetarea focului prevăzută la sfârşitul săptămânii. 

"Există în acest moment discuţii importante despre un plan B, în cazul în care nu am reuşi la masa" de negocieri, a admis Kerry în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Senatului SUA. 

Informaţii cu privire la acest ipotetic "plan B", care ar pune mai mult accent pe opţiunea militară pentru a pune capăt conflictului din Siria, au circulat la începutul lunii februarie între diplomaţi şi în presă, în timpul unei vizite, pentru a nu ştiu câta oară, a lui John Kerry în Europa, aminteşte AFP. 

Dar secretarul de stat mizează de trei ani pe diplomaţie pentru a găsi o cale de ieşire din război. 

El este artizanul, împreună cu omologul său rus Serghei Lavrov, al unui plan de pace care s-a tradus prin mai multe acorduri internaţionale începând din 2012: Geneva, Viena, New York şi ultimul la Munchen pe 12 februarie, semnat de 17 ţări şi trei organizaţii multilaterale ale Grupului internaţional de sprijin pentru Siria (ISSG). 

Evocând acest text, preşedinţii american şi rus Barack Obama şi Vladimir Putin au convenit luni asupra modalităţilor unei încetări a focului începând de vineri 26 februarie la 22.00 GMT. 

Acordurile internaţionale prevăd de asemenea un proces de tranziţie politică, cum ar fi alegerile şi o constituţie în lunile următoare. 

"Când m-am întâlnit cu preşedintele Putin (în decembrie la Moscova), i-am spus foarte direct că testul nu a avut loc în şase luni sau un an şi jumătate, atunci când se aşteaptă ca alegerile să aibă loc", a relatat Kerry în faţa senatorilor. 

"Vom şti într-o lună sau două dacă acest proces de tranziţie este cu adevărat serios. (Preşedintele sirian Bashar al) Assad va trebui să ia decizii reale cu privire la elaborarea unui proces pentru un guvern de tranziţie", a adăugat şeful diplomaţiei americane. 

Şi "dacă nu este cazul, aşa cum aţi citit în ziare şi probabil aţi auzit, opţiunile unui plan B sunt în mod evident examinate", a insistat el, dar fără a da detalii. 

De la începutul crizei şi războiului din Siria în 2011, administraţia Obama a optat pentru sprijin financiar şi militar pentru grupuri ale opoziţiei siriene, apoi a format o coaliţie militară internaţională ce loveşte din vara anului 2014 gruparea Statul Islamic (SI). 

Dar Statele Unite refuză să se implice şi mai mult militar în Siria, mai ales prin trimiterea de trupe la sol, cu excepţia forţelor speciale, aminteşte France Presse.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.