Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: SI a executat opt dintre luptătorii săi olandezi (ONG)

executie2

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a executat săptămâna trecută opt dintre combatanţii săi olandezi, acuzaţi de tentativă de dezertare şi revoltă, a afirmat organizaţia "Raqqa este masacrată în tăcere", citată de AFP. 

"Daech (acronimul în arabă al grupării SI) a executat opt combatanţi olandezi vineri la Maadan, în provincia Raqqa, după ce i-a acuzat de tentativă de dezertare şi revoltă", a declarat pe Twitter Abu Mohammad, unul dintre liderii organizaţiei neguvernamentale amintite. 

Din aprilie 2014, ONG-ul se documentează în secret despre abuzurile comise jihadişti în oraşul Raqqa (nordul Siriei), capitala autoproclamată a SI. 

De peste o lună existau tensiuni între 75 de jihadişti olandezi, dintre care unii de origine marocană, care se regrupaseră la Raqqa, şi irakieni membri ai serviciilor de informaţii ale SI. 

Aceştia din urmă au arestat trei jihadişti olandezi, suspectându-i că vor să fugă, iar unul dintre ei a murit sub loviturile primite în timpul interogatoriului. 

Conducerea SI la Raqqa a trimis un delegat pe lângă olandezi pentru a rezolva problema, însă aceştia l-au asasinat pentru a răzbuna moartea colegului lor. 

Ca urmare, înalta conducere a SI în Irak a dat ordin să fie arestat întreg grupul de olandezi, care au încarceraţi în două închisori la Tabaqa şi Maadan, iar opt dintre ei au fost executaţi, a mai informat ONG-ul. 

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) nu a confirmat aceste execuţii, însă a menţionat că există informaţii potrivit cărora trei luptători originari din Maghreb, dar având cetăţenii europene, au fost executaţi în "Wilayat al-Furat", regiune transfrontalieră între Siria şi Irak, fără să precizeze unde au fost ucişi şi din ce motive. 

Potrivit serviciilor de informaţii din Olanda, care nu au confirmat aceste execuţii, 200 de olandezi, printre care 50 de femei, s-au alăturat SI în Siria şi Irak.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.