Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sistemul religios iranian zguduit din temelii - au apărut public înregistrări video cu doi mullahi care întreţin relații homosexuale

BBC
Iran politia religioasa

Sistemul religios iranian zguduit din temelii - au apărut public înregistrări video cu doi mullahi care întreţin relații homosexuale

Indignare și furie față de ipocrizia sistemului

În Iran, în timp ce poliția moravurilor a reînceput să patruleze pe străzi pentru a pedepsi femeile care nu poartă corect voalul, viața sexuală a oficialilor și a mullahilor este expusă public datorită unei scurgeri de informații care jenează autoritățile iraniene și alimentează furia celor care suferă din cauza regimului.

Primul caz îl are ca protagonist pe Reza Tsaghati, un membru al Ministerului Culturii și Orientării Islamice responsabil cu respectarea valorilor islamice care ţinea întruniri în care se vorbea despre importanţa ''hijabului și a castităţii''.

În urmă cu câteva zile, Radio Gilan, un canal Telegram aparținând opoziției, a publicat un video în care oficialul apare făcând sex cu un alt bărbat.

Filmuleţul a fost redistribuit de mii de oameni, iar Tsaghati a fost suspendat din funcție de către propriul său departament, care i-a acuzat pe cei care au lansat videoclipul că vor ''să şubrezească frontul cultural al Revoluției Islamice'', relatează Il Fatto Quotidiano citat de Rador.

Cazul, adaugă cei de la minister, se află în mâinile autorităților judiciare și se suspectează un ''că responsabilul cu orientarea islamică ar fi făcut un pas greşit''.

Întâmplător, cu doar câteva zile înainte, izbucnise un scandal identic, în care eroul principal era un mullah din același birou, Mehdi Haghshenas, un personaj cunoscut de mulți pentru că a prezidat condamnarea lui Vida Movahed, unul dintre primii activiști care au protestat în 2017 împotriva vălului obligatoriu.

Cazul lui Mehdi a fost tratat cu mai multă discreție de către autorități, care au încercat să-l facă să treacă neobservat, evitând să dea declarații.

Însă societatea iraniană este cuprinsă de un val de furie împotriva unui regim care are unele dintre cele mai drastice legi din lume împotriva homosexualității şi care, în cazul manifestărilor ''mai explicite'', ia în calcul chiar aplicarea pedepsei capitale.

''Aceste cazuri trebuie să servească pentru a denunța ipocrizia sistemului, care reprimă orice libertate și își impune cu forța presupusa moralitate, și pentru a face un pas înainte în privința drepturilor LGBT+ în Iran'', a declarat pentru publicaţia italiană La Repubblica un activist iranian care trăiește în Europa.

În timp ce strânsoarea autoritară a regimului continuă să-și arate fața cea mai dură, să ne amintim de cazul lui Mahsa Amini din septembrie 2022, în ultimii ani, societatea iraniană s-a mobilizat într-o serie de proteste fără precedent, devenind protagonista unei cereri tot mai mari de democratizare, care nu găseşte niciun semn de deschidere din partea autorităților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.