Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația DEGENEREAZĂ în justiție: Un mare Parchet anunță că își ÎNCETEAZĂ activitatea

Inquam Photos / George Călin
Inquam protest judecatori procurori Curtea de Apel

Magistrații recurg la acțiuni fără precedent, după ce Guvernul a adoptat o OUG prin care sunt modificate legile justiției! Mai mulți magistrați, judecători și procurori, din diverse orașe au ieșit deja la proteste, iar vineri seara este programată o manifestație a acestora și în București.

O primă instanță a anunțat că își încetează activitatea. Este vorba despre Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a decis să își suspende activitatea timp de trei zile. Decizia a fost luată cu o singură abținere și a fost confirmată de prim-procurorul parchetului, Viorel Teliceanu. Mai mult, procurorii constănțeni de la mai multe parchete vor protesta între 16:00-16:30 în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

Citește și: Andreea Marin surprinde! ‘E o ipostază în care nici eu nu m-am văzut’

Activitatea instituției va fi suspendată timp de trei zile, începând de luni, 25 februarie. „Este o formă de protest după ordonanța de Guvern de marți, care este un atac la adresa Ministerului Public și al justiției”, a spus Teliceanu.

Potrivit acestuia, pe perioada protestului vor face excepție cazurile cu inculpații ce au măsuri preventive.

Citește și: Informație-bombă! Cine va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța susțin cu fermitate poziția procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, și a secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, față de modificările legislative aduse legilor justiției prin Ordonanța de urgență a Guvernului din data de 19 februarie 2019.

Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța susțin declarația de principii a Forului Judecătorilor din România. Folosindu-se de pretextul necesității modificărilor aduse admiterii la Institutul Național al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență fără a justifica vreo urgență, fără niciun fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparență totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare și Cooperare, obligatorii pentru România, așa cum rezultă din jurisprudența Curții Constituționale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, cu încălcarea art. 125 și art. 131 din Constituția României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 și 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale și cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislația românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanță”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Citește și: Andreea Marin surprinde! ‘E o ipostază în care nici eu nu m-am văzut’

Potrivit acestuia, modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv așa-zișii reprezentanți ai societății civile care de fapt sunt numiți prin votul politic al Senatului României.

„În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța s-a decis desfășurarea de activități de protest constând în purtarea de banderole albe la braț, ieșirea în fața instituției și suspendarea activității instituției cu excepția situațiilor care reclamă urgență, respectiv cauzele cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive. Totodată se suspendă participarea procurorilor în ședințele de judecată penale sau civile, cu excepția cazurilor cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive.

Citește și: Ieșire halucinantă a lui Eugen Teodorovici la adresa unei jurnaliste! A amenințat-o în direct

Invităm pe această cale pe toți care doresc să ni se alăture - procurori din cadrul altor unități sau structuri de parchete, judecători, polițiști, cetățeni obișnuiți - în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, începând cu orele 16:00, pentru a protesta față de măsurile abuzive și care pun în pericol arhitectura instituțională a Statului Român, cu consecințe asupra statului de drept din țara noastră”, se mai arată în comunicat.

Și judecătorii din Tribunalul Cluj au anunțat, vineri, că suspendă, timp de o săptămână, activitatea după ordonanţa care modifică legile justiției.

Citește și: Ieșire halucinantă a lui Eugen Teodorovici la adresa unei jurnaliste! A amenințat-o în direct .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.