Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația româncelor SCLAVE în Italia: Ministrul Pastîrnac, la discuţii în Sicilia

youtube.com
Andreea Păstârnac

În urma dezvăluirilor despre cazurile de exploatare a unor cetățeni români aflați la muncă în Italia, regiunea Sicilia, prim-ministrul Grindeanu a dispus deplasarea la Catania și Ragusa a unei delegații guvernamentale formată din reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale și Ministerului Afacerilor Externe (Consulatul Romaniei la Catania, Ambasada României la Roma).

Vezi și: SCANDALOS Româncele în sclavie, Guvernul se face că lucrează

Vezi și: Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul informaţiilor privind exploatarea româncelor din Italia

În prima zi a vizitei, 15 martie 2017, au avut loc discuții de lucru, atât la nivel de lideri ai autorităților locale, cât și la nivel de experți, cu reprezentanți ai prefecturii și ai primăriei din Catania – Italia.

Potrivit unui comunicat al MpRP, dialogul purtat cu prefectul Silvana Riccio s-a concentrat pe intensificarea procesului de cooperare bilaterală la nivelul autorităților cu atribuții în domeniu judiciar, al politicilor sociale și egalității de șansă a cetățenilor europeni și al informării corecte cu privire la sistemul de drepturi și libertăți specifice pieței forțelor de muncă în Republica Italiană. Un aspect concret aflat în atenția ambelor delegații l-a constituit evaluarea fenomenului de „intermediari” (caporali), acele persoane care se interpun în mod fraudulos între angajat și angajator, extinderea campaniilor de informare a cetățenilor români aflați pe teritoriul italian, în vederea cunoașterii riscurilor exploatării în muncă, a abuzurilor și a traficului de persoane.

„Ambele părți au insistat pe necesitatea implementării unui plan concret de acțiune, asumat la nivel de administrații centrale și regionale privind intervenția autorităților specializate, române și italiene deopotrivă, pentru a supraveghea evoluția cazurilor anchetate, precum și capacitatea de reinserție a persoanelor supuse abuzurilor”, se precizează în comunicatul citat.

Demnitarii consideră că asociatiile românesti constituite în Italia pot avea un rol important în oferirea unui sprijin concret persoanelor aflate în dificultate. Atât partea română, cât şi cea italiană au susţinut importanţa organizării unor campanii de informare coerente axate pe teme ce privesc sistemul de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti în context european, accesul nediscriminatoriu la piaţa forţei de muncă, sistemul de drepturi şi obligaţii faţă de statul pe teritoriul căruia își desfăşoară o activitate legală, precum şi riscurile asumate în situaţia încălcării normelor de drept.

„O relație corectă și asumată a cetăţenilor români aflaţi în Italia cu autorităţile statului de origine poate contribui la prevenirea unor cazuri care îi vulnerabiliziează şi îi expun abuzurilor. Este foarte important să soliciți și să obții sprijin de la autoritatea statului a cărui cetățean ești, să cunoști drepturile și obligațiile pe care le ai, riscurile la care te expui dacă încalci legislația unei țări gazdă”, a declarat ministrul Andreea Pastirnac.

Instituţionalizarea unor forme de educaţie civică a cetăţeanului român aflat pe teritoriul altui stat poate însemna înfiinţarea, cât mai urgentă, a unui centru de asistenţă pentru persoanele aflate în dificultate, vulnerabile la abuzuri. Un astfel de proiect pilot va reflecta capacitatea pro-activă a autorităţilor de la Bucureşti, în sensul preocupărilor concrete pentru siguranţa cetățeanului român şi corecta lui informare.

În acest context, reprezentanții autorităților române și italiene au subliniat importanța activării mecanismelor de participare democratică a cetățenilor organizați la nivel de asociații sau sindicate, în procesul de conștientizare a cetățenilor români aflați la muncă pe teritoriul Italiei, în sensul cunoașterii fenomenului transfrontalier de „caporalat”. Autoritățile italiene au asigurat reprezentanții delegației române că depun toate eforturile legale și instituționale, urmând ca partea italiană să organizeze campanii de informare și atenționare cu privire la problematica riscurilor muncii la negru, a exploatării în câmpul muncii, abuzurilor psihologice și fizice, traficului de persoane etc., începând cu Catania și Ragusa.

Ministrul pentru românii de pretutindeni a asigurat partea italiană că în România există o campanie la nivel național de verificare a firmelor românești care aduc muncitori în Italia, iar ajutorul autorităților italiene în vederea continuității eforturilor este esențial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.