Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație HALUCINANTĂ în Noua Zeelandă: Goana după aur s-a transformat în furtul albinelor

dzr
albina miere

Familiile de albine din Noua Zeelandă sunt furate şi vândute de grupările de crimă organizată care vor să profite de preţul record al mierii, au anunţat marţi apicultorii şi poliţia locală, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro

"Nu contează dacă este vorba de familii de albine sau metamfetamină, este vorba de o nouă goană după aur", a declarat Laurence Burkin, manager la The True Honey Co, care este şi el victimă a hoţilor de albine.

Percheziții de AMPLOARE la 'căutătorii de comori naționale' în situl Sarmizegetusa Regia


Potrivit cifrelor furnizate de poliţie, peste 400 de cazuri de furturi de albine au fost raportate în perioada iulie 2016 - ianuarie 2017, fără a oferi însă cifre pentru perioada anterioară. 

"Nu avem dovezi care să sugereze la acest moment că furtul albinelor este legat direct de o anumită grupare dar credem că este vorba de opera unor grupări organizate", a declarat sergentul Alasdair MacMillan.

Război TOTAL între liderii PSD! Dragnea mărturisește cum a făcut Ponta numirea lui Kovesi la DNA


Acest val de infracţiuni vine într-un moment în care industria mierii din Noua Zeelandă trece printr-o perioadă de boom. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Industriei din Noua Zeelandă, în perioada iunie 2015 - iunie 2016, exporturile au crescut cu 35% până la 315 milioane dolari Noua Zeelandă (219 dolari SUA), iar aproximativ o treime din cantitatea totală a fost vândută în China şi Hong Kong. 

Apicultorii contactaţi de Reuters susţin că de vină pentru creşterea furturilor este creşterea preţurilor pentru mierea locală Manuka, a cărei valoare s-a triplat din 2012 până în prezent potrivit cifrelor oficiale. 

"Mierea este supraevaluată. Se pot face bani foarte uşor dacă cumperi şi vinzi familii de albine", a declarat Bruce Robertson, manager la Haines Apiaries. 

Preţuită pentru proprietăţile sale antibacteriene şi gustul său, mierea Manuka se vinde cu preţuri de până la 148 de dolari Noua Zeelandă per kilograme iar un stup cu albine se vinde cu până la 2.000 de dolari Noua Zeelandă (1.390 dolari SUA). 

Bruce Robertson a declarat că, recent, a cheltuit 5.000 de dolari Noua Zeelandă pentru a creşte securitatea după ce a descoperit că doi din cei aproximativ 3.000 de stupi ai săi au fost furaţi recent. La rândul său, poliţia colaborează cu Asociaţia apicultorilor din Noua Zeelandă pentru a pune la punct o bază de date care să urmărească mişcările stupilor de albine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.