Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație ÎNCORDATĂ în Mexic: Guvernul, acuzat de SPIONAJ

realitatea.net
spion

Activişti şi jurnalişti au acuzat luni guvernul din Mexic că îi spionează folosind un program informatic israelian vândut doar Statelor Unite, afirmaţii respinse de preşedinţia mexicană, relatează AFP, conform agerpres.ro

Într-o conferinţă de presă la Ciudad de Mexico, jurnaliştii au anunţat că au depus o plângere în instanţă în primul rând pentru acces ilegal la comunicaţii private. 

"Este vorba de o operaţiune a statului în care agenţi ai statului mexican, departe de a face ceea ce trebuie să facă în mod legal, au folosit resursele noastre (publice), taxele noastre, banii noştri, pentru a comite delicte grave", a declarat jurnalista mexicană Carmen Aristegui, celebră pentru investigaţiile sale privind cazuri de corupţie ale guvernului.

Notă de plată scumpă pentru PSD. Impas în tratativele pe trocul cu UDMR. Concesii grele vs blocaje



Ancheta, publicată luni de New York Times, relevă că activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi militanţi anti-corupţie au fost victime ale spionajului din partea statului mexican prin intermediul unui program informatic al unei companii israeliene care are printre clienţi Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei din Mexic. 

"Ce are de spus preşedintele Mexicului în legătură cu acest spionaj comis în mod perfid şi ilegal?", a întrebat Carmen Aristegui.

Jurnalista a spus că a primit direct pe telefonul său 24 de mesaje text, între ianuarie 2015 şi iulie 2016, în timp ce alte 32 au fost trimise către membri ai echipei sale şi chiar către fiul său de 16 ani. 

SMS-urile proveneau de la diferite directorate şi nume de domeniu care împrumutau diverse denumiri de instituţii media, de reţele de socializare şi chiar a Ambasadei SUA. Mesajele conţineau un link care instala un program informatic spion pe telefonul mobil.

Mazăre, dat ÎN VILEAG în instanță: 'Era un fel de SECRET public în Constanţa'


Potrivit jurnaliştilor şi activiştilor, au fost vizaţi în total de 76 de tentative de piratare cu software-ul Pegasus. 

Într-un răspuns pentru New York Times, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei mexicane, Eduardo Sanchez, a respins acuzaţiile de spionaj. "Nu există nicio probă că agenţii ale guvernului mexican sunt responsabile de presupusul spionaj descris în articolul dvs", a scris purtătorul de cuvânt. 

Printre persoanele spionate se numără avocaţi care lucrează la cazul dispariţiei a 43 de studenţi în 2014 sau directorul Institutului mexican pentru Competitivitate, Juan Pardinas, care militează pentru întărirea legislaţiei anti-corupţie. 

Soţia sa a primit un mesaj prin care i se spunea că soţul său o înşeală şi i se propunea să dea click pe un link pentru a avea acces la probe, conform cotidianului american. 

"Suntem noii inamici ai statului", a declarat Pardinas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.