Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație incredibilă la o federație internațională: Conturile forului au fost închise după ce președintele ar fi facilitat finanţarea Statului Islamic

teroristi jihadisti statul islamic

Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) a anunţat că nu poate face operaţiuni financiare deoarece banca elveţiană UBS a decis să îi închidă conturile, ca urmare a prezenţei timp de mai mult de doi ani a numelui preşedintelui forului, Kirsan Ilyumzhinov, pe o listă a autorităţilor americane cu persoane şi firme implicate în afaceri cu petrol având legătură cu Statul Islamic, prin intermediul guvernului sirian.

Ilyumzhinov a fost inclus pe listă la 25 noiembrie, iar de atunci a încercat de mai multe ori să obţină scoaterea sa de pe listă, fără succes.

Citește și: Erdogan amenință o țară cu intervenția militară în forță: 'Navele noastre de război urmăresc situația îndeaproape'

“Pentru a proteja FIDE de problema preşedintelui i-am oferit preşedintelui timp ca să îşi resolve problemele. La 6 decembrie 2015, Presidential Board a decis ca Kirsan Ilyumzhinov să nu mai fie implicat în operaţiunile legale şi financiare ale FIDE, iar aceste atribuţii să îi fie transferate vicepreşedintelui Georgios Makroupoulos”, se arat- într-un comunicat al forului mondial.

FIDE menţionează că în ultimii doi ani Ilyumzhinov a informat federaţia de mai multe ori că va fi scos de pe listă, iar FIDE a oferit această informaţie băncii UBS. “Astfel ne-am putut ţine conturile. Însă acum, după mai mult de doi ani de când Kirsan Ilyumzhinov este pe lista autorităţilor americane, banca elveţiană UBS a anunţat că ne va închide imediat conturile. Strategia ‘bani albi” din Elveţia nu permite afaceri cu instituţii sau persoane aflate pe lista de sancţiuni a Departamentului Trezoreriei din SUA. Astfel că era doar o chestiune de timp până la momentul ca noi să ne înfruntăm cu această problemă gravă”, se precizează în comunicatul federaţiei internaţionale, conform News.ro.

Citește și: ȘOC în Franța: Emmanuel Macron cere ARMATA OBLIGATORIE la nivel național

Forul subliniază că problemele lui Kirsan Ilyumzhinov afectează grav activitatea FIDE şi că forul va trebui să găsească acum o nouă bancă. “Anticipăm că vor exista probleme în timpul acestui proces de schimbare”, adaugă FIDE.

Kirsan Ilyumzhinov, care cândva a fost un apropiat al lui Vladimir Putin, este preşedintele FIDE de 23 de ani. El a fost un politician excentric, afirmând că a fost răpit de extratereştri de două ori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.