Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație umanitară dezastruoasă în Yemen. Luptele continuă în pofida armistițiului

Taez

Bombardamente şi lupte au fost semnalate sâmbătă dimineaţa într-un oraş din centrul Yemenului, în pofida armistiţiului intrat în vigoare cu câteva ore înainte, menit să permită accesul de ajutoare umanitare în această ţară, informează AFP. 

Avioane ale coaliţiei conduse de Arabia Saudită au bombardat poziţii ale rebelilor în Yemen, în oraşul Taez (centru), în zorii zilei de sâmbătă. Două raiduri au vizat poziţii ale rebelilor şiiţi houthi în strada Arbaeen în Taez, unde confruntările dintre insurgenţii susţinuţi de Iran şi combatanţii fideli preşedintelui în exil Abd Rabbo Mansour Hadi au continuat după intrarea în vigoare a armistiţiului, la miezul nopţii, potrivit aceloraşi surse. 

Martori au mai relatat că rebelii houthi au bombardat la rândul lor mai multe cartiere din Taez. 

Agenţia de presă oficială a Yemenului, controlată de guvernul în exil, i-a acuzat pe rebelii houthi şi trupele loialiste ale fostului preşedintele Ali Abdallah Saleh că ar fi trimis întăriri la Taez înainte de armistiţiu. 

Cu toate acestea, în afara raidurilor de la Taez, niciun alt atac aerian nu a fost semnalat în Yemen după intrarea în vigoare a armistiţiului. 

Acesta a debutat vineri, la orele locale 23.59 (20.59 GMT) şi ar fi trebuit să dureze până la sfârşitul Ramadanului, luna de post pentru musulmani, care se va încheia la 17 iulie. 

Într-o declaraţie unanimă, adoptată vineri, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au cerut în mod insistent tuturor părţilor participante la conflict să dea dovadă de reţinere în cazul în care incidente izolate ar urma să încalce armistiţiul şi să evite orice escaladare a conflictului. 

Un precedent armistiţiu, încheiat la mijlocul lui mai, a durat doar cinci zile, însă luptele au fost reluate ulterior cu şi mai mare forţă şi de atunci nu au încetat. 

Susţinuţi de Iran şi ajutaţi de unităţi ale armatei rămase fidele fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, rebelii houthi au cucerit Sanaa şi mai multe regiuni din nordul, centrul şi vestul ţării. După ce au cucerit capitala yemenită în septembrie, ei au avansat şi l-au forţat pe preşedintele Hadi să plece în exil, acesta găsindu-şi refugiu în Arabia Saudită, ţară care conduce, începând din 26 martie, o campanie de raiduri aeriene în Yemen. 

Potrivit ONU, 80% din populaţia Yemenului, adică 21 de milioane de oameni, au nevoie de ajutor şi de protecţie, în timp ce peste 10 milioane au probleme în a se alimenta şi a găsi apă potabilă, din cauza conflictului care a făcut, de la sfârşitul lui martie, mai mult de 3.200 de morţi, dintre care jumătate sunt civili.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.