Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația din stânga Nistrului, marcată în 2023 de persecuție politică și limitări severe

Deschide.md
Transnistria Tirapol

Situația din regiunea transnistreană a fost marcată pe parcursul anului 2023 de persecuția politică și limitările severe impuse libertății de exprimare și de circulație. Un raport al asociației Promo-LEX scoate în evidență multiple cazuri în care oamenii sunt vizați pentru opiniile sau acțiunile lor politice, precum și practicile de tortură și tratamente inumane aplicate de structurile din stânga Nistrului și forțele militare ruse. În contextul pandemiei de COVID-19 și a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aceste măsuri restrictive s-au intensificat, evidențiind caracterul autoritar și represiv al regimului, transmite IPN preluat de de stiripesurse.md/

Potrivit experților Promo-LEX, cel mai sonor și în același timp tragic caz, în această perioadă, a fost omorul lui Oleg Horjan, liderul opoziției de la Tiraspol. În noaptea de 16 spre 17 iulie 2023, acesta a fost găsit mort în propria locuință din apropierea orașului Tiraspol. Oleg Horjan era victima regimului de la Tiraspol și una dintre puținele persoane publice care au avut curajul să invoce abuzurile comise în stânga Nistrului.

„Administrația de facto, susținută de Federația Rusă, continuă să introducă și aplice „legi” represive, creând un climat de frică și intimidare. În plus, practicile continue de condamnare abuzivă și detenție excesivă demonstrează o abordare sistematică de încălcare a drepturilor omului. Nu au fost înregistrate evoluții esențiale în cazurile activiștilor Victor Pleșcanov și Vadim Pogorlețchi, condamnați ilegal în anul 2022 pentru critici la adresa administrației de facto sau a invaziei ruse în Ucraina. Între timp, situația medicală a lui Victor Pleșcanov s-a agravat, acesta fiind diagnosticat cu probleme de caracter oncologic”, menționează asociația.

Un alt fenomen grav, care și-a păstrat intensitatea, se referă la încălcarea dreptului la libera circulație. Consolidarea infrastructurii posturilor de control, precum și deficiențele înregistrate în activitatea misiunii de pacificare, au favorizat practicile de interzicere a accesului în regiune.

„Este regretabil că după zeci de ani de abuzuri și ilegalități, confirmate în mod repetat de către CEDO, autoritățile de la Chișinău au răspuns adesea tardiv și ineficient la încălcările drepturilor omului din regiune. Până în prezent nu a fost inițiat niciun proces prin care să se poată identifica un mecanism eficient de sancționare a persoanelor responsabile de comiterea abuzurilor și încălcarea drepturilor fundamentale. Acest pas este necesar pentru a opri efectele negative ale fenomenului impunității, de care beneficiază reprezentanții administrației de facto de la Tiraspol”, mai menționează Promo-LEX.

În context, experții asociației recomandă obținerea accesului liber în regiunea transnistreană pentru apărătorii drepturilor omului și reprezentanții mass-media de pe malul drept al Nistrului. La fel, recomandă promovarea necesității vizitelor de lucru și de monitorizare în regiunea transnistreană ale experților și raportorilor speciali ONU. Experții mai consideră că trebuie să existe un mecanism de colaborare interinstituțională până la sfârșitul anului 2024 între autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, organizații internaționale și ONG-uri pentru a coordona eforturile de monitorizare și intervenție în cazurile de încălcare a drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.