Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația dintre Turcia și Grecia riscă să explodeze: Coliziune între nave militare din cele două țări, în estul Mării Mediterane

goolets.net
grecia turcia

O navă militară din Turcia a intrat în coliziune cu o fregată a Greciei, în estul Mării Mediterane, în contextul tensiunilor izbucnite din cauza activităţilor turce de explorare în zone disputate, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Incidentul, care s-a produs miercuri dar nu a fost raportat public nici de Grecia, nici de Turcia, evidenţiază cât de aproape de un conflict au ajuns două state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, scrie mediafax.ro.

Citește și: Ultim moment: Mario Iorgulescu, trimis în judecată pentru că s-a urcat beat și drogat la volan și a ucis un bărbat

Navele implicate în incident sunt fregata greacă Limnos şi nava militară turcă TGC Kemalreis, au declarat vineri surse citate de WSJ.

Imediat după coliziune, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat telefonic cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, şi a ordonat trimiterea unor nave şi avioane militare în estul Mediteranei.

Citește și: Orban: ‘Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă’

Departamentul american al Apărării a exprimat preocupare, joi, privind trimiterea de către Franţa a unor nave şi avioane militare în estul Mării Mediterane, în contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia. "În mod evident, suntem preocupaţi de incidentele care se produc în estul Mediteranei". Franţa şi Turcia sunt "aliaţi extrem de importanţi în cadrul NATO şi vrem să vedem diminuarea tensiunilor. Am vrea să continue cooperarea şi să găsească soluţii care să nu implice în mod necesar mobilizarea de nave sau avioane militare într-o situaţie mai puţin cooperantă", a declarat Jonathan Hoffman, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Citește și: Ciolacu, atac dur: ‘Economia națională e pusă pe butuci de măsuri aberante. O rectificare bugetară făcută în bătaie de joc și în disprețul realității!’

În contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, Franţa a trimis două nave militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane. Avioanele militare vor fi staţionate în Insula Creta. În estul Mării Mediterane este şi nava franceză portelicopter Tonnerre, care se îndreaptă spre Liban. Macron a criticat dur "încălcarea" de către Turcia a suveranităţii Republicii Cipru şi Greciei. "Prezenţa militară franceză are scopul intensificării evaluării autonome a situaţiei şi afirmării ataşamentului Franţei faţă de principiul liberei circulaţii, siguranţei maritime în Mediterană şi respectării dreptului internaţional", a afirmat Macron.

Citește și: Cozmin Gușă, dezvăluiri de ultim moment despre adevărata miză a alegerilor din București

Nave militare franceze, inclusiv fregata Lafayette, au efectuat joi exerciţii cu Forţele Navale elene în largul Insulei Creta.

Premierul Greciei a condamnat, miercuri după-amiază, "provocările" Turciei în estul Mării Mediterane, pledând pentru diplomaţie, dar avertizând că armata elenă poate riposta în caz de necesitate.

Citește și: Ultim moment: Mario Iorgulescu, trimis în judecată pentru că s-a urcat beat și drogat la volan și a ucis un bărbat

La rândul său, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a pledat pentru dialog, în scopul depăşirii tensiunilor din estul Mării Mediterane. "Calea spre o soluţie în estul Mediteranei este prin dialog şi negociere. Noi nu ne aventurăm în acţiuni care nu sunt necesare şi nu căutăm tensiuni", a declarat Recep Tayyip Erdogan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.