Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţia gravă din India afectează şi România - Un medicament esenţial, în pericol: 'Facem eforturi să aducem o nouă tranşă'

favipiravir

Autorităţile indiene au anunţat duminică suspendarea licenţelor de export pentru antiviralul Remdesivir, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în ţară, care a atins niveluri record cu peste 152.000 de infectări confirmate într-o singură zi. Situaţia din India poate pune în pericol şi aprovizionarea României cu un alt medicament esenţial pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19: Favipiravir.

România importă Favipiravir din India prin intermediul companiei Terapia din Cluj, care este şi cel mai mare producător local de medicamente. Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, a precizat pentru STIRIPESURSE.RO că, în contextul situaţiei din India, se fac eforturi pentru a se crea o rezervă de Favipiravir.

Referindu-se la interzicerea de către India a exporturilor de Remdesivir, Dragoş Damian afirmă că "la fel de grav este că există pericolul ca autoritățile indiene să interzică și exportul de Favipiravir, antiviral care este în protocolul de tratament al Ministerului Sănătăţii și pe care Terapia îl aduce în țară de 6 luni. Facem eforturi să aducem o nouă tranșă de 100 mii cutii ca pacienții români să nu rămână fără acest medicament".

În luna decembrie 2020, Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, a anunţat că din aprilie 2021 începe producţia în România de Favipiravir, un medicament antiviral folosit în tratarea simptomelor medii şi uşoare de COVID. Producţia se va realiza în colaborare cu o altă companie farmaceutică locală în condiţiile în care capacitatea fabricii din Cluj este contractată deja pentru primele şase luni din 2021.

Dragoş Damian afirmă că producţia ar putea începe în luna mai sau în iunie. "Planificăm să îl fabricăm în ţară, sper să nu se complice lucrurile. Lucrăm cu autorităţile să creăm o rezervă. Suntem pregătiţi cu probe tehnologice şi depunem în curand docuemntele la ANMDM", a mai precizat directorul Terapia Cluj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.