DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Situaţia halucinantă într-un judeţ: 175 de aleşi locali, lăsaţi fără mandate de prefect

primar

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a semnat ordinele privind încetarea mandatelor pentru 175 de aleşi locali care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formaţiuni politice decât cele de pe listele cărora au fost aleşi. Este vorba despre 170 de consilieri şi cinci primar.

”Prefectul Dumitru Ţiplea a emis ordinele privind încetarea mandatelor pentru 175 de aleşi locali din judeţul Bihor care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formaţiuni politice decât cele de pe listele cărora au fost aleşi. Precizăm că, în conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior. În consecinţă, conform Codului administrativ, mandatul primarului încetează de drept în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales iniţial. Prevederile legale menţionate se aplică şi în cazul consilierilor locali, respectiv judeţeni, a căror calitate de consilieri încetează de drept înainte de expirarea la termen a mandatului, în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale”, a transmis, joi, Prefectura Bihor, printr-un comunicat de presă citat de news.ro.

Potrivit Prefecturii, au fost semnate ordinele de încetare a mandatelor pentru 170 de consilieri locali şi 5 primari, din totalul de aproximativ 1.350 de aleşi locali ai judeţului Bihor.

Din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) de la nivelul judeţului Bihor, situaţiile de încetare de drept a mandatelor se aplică în 31 de UAT-uri pentru câte un ales local, în 28 de UAT-uri pentru 4 sau mai puţini aleşi locali, în 9 UAT-uri pentru mai mult de 4 aleşi locali, iar în 33 de UAT-uri nu există astfel de situaţii.

”Pentru a asigura continuitatea activităţii administraţiilor publice locale, în notificarea emisă ieri prefectul Dumitru Ţiplea a adus în vedere autorităţilor locale obligativitatea demarării procedurilor pentru validarea mandatelor de supleanţi care îndeplinesc condiţiile legale”, a mai transmis Prefectura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.