Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţia homosexualilor ruşi este 'mult mai rea' decât în secolul al XIX-lea (regizor)

Radu Pop
depositphotos.com
moscova-minin-pojarski

"Este mult mai rău decât pe vremea lui Ceaikovski", a declarat regizorul Kirill Serebrennikov, care consideră că "violenţa" statului rus faţă de homosexuali şi comunitatea LGBTQ a atins nivelul unei "isterii", informează AFP, conform Agerpres.

"În cercul prietenilor lui Ceaikovski (care era homosexual - n.red.), dar şi în cel al funcţionarilor cu rang înalt, al marilor prinţi, al apropiaţilor ţarului, existau mulţi homosexuali care îşi trăiau vieţile în mod deschis", a reamintit Kirill Serebrennikov.

"O situaţie care frizează absurdul"

"Lui Ceaikovski nu îi era ruşine că era homosexual; stresul pe care îl resimţea nu era cauzat de presiunea socială, ci din faptul că avea impresia că întrucât el nu avea 'orientarea sexuală potrivită', acest lucru urma să fie o problemă pentru compunerea muzicii sale", a adăugat regizorul rus, în vârstă de 53 de ani şi care s-a mutat la Berlin în 2022 după ce a părăsit Rusia la două luni după invazia din Ucraina.

"Astăzi, este mult mai rău, pentru că statul şi-a acordat dreptul de a recurge la violenţă faţă de comunitatea LGBT, este o situaţie extrem de discriminatorie şi care frizează absurdul", a mai spus cineastul, adăugând că de fiecare dată când deputaţii ruşi vor să se facă remarcaţi, ei propun legi anti-gay.

Carte controversată

După părerea lui Serebrennikov, "isteria a atins apogeul" odată cu lansarea în anul 2021 a unui roman scris de Elena Malisova şi Katerina Silvanova.

Acea poveste de dragoste dintre doi tineri bărbaţi într-o tabără de pionieri (administrată de organizaţia tinerilor sovietici) a devenit un bestseller în rândul tinerilor cititori din Rusia.

"Scriitoarele au fost acuzate că sunt agenţi străini, iar deputaţii s-au aliat până într-acolo încât au spus că dacă oamenii vor citi romanul, atunci vor deveni gay", a adăugat Kirill Serebrennikov.

Paralizați de frică

Regizorul consideră că societatea rusă este în prezent "complet paralizată de frică, deoarece statul rus şi-a acordat dreptul de a exercita violenţa; iar artiştii nu mai pot să protesteze sau să-şi manifeste reţinerile" sau chiar să îşi exprime compasiunea pentru ucraineni, "întrucât aşa ceva a devenit periculos".

"Asistăm la o adevărată întoarcere în epoca Uniunii Sovietice, în care toţi oamenii ridicau mâna pentru a spune că erau de acord, după care îi înjurau la ei acasă pe cei aflaţi la putere", a adăugat cineastul rus.

"Dacă mâine aflaţi că Ceaikovski avea o dantură îngrozitoare, un fapt care este adevărat, că nu era amabil cu Antonina sau că orientarea lui sexuală nu vă place, veţi înceta să mai ascultaţi baletele şi operele sale? Trebuie să arătăm persoanele cu toate aspectele lor, nu să le simplificăm", a precizat Kiril Serebrennikov.

Regizorul rus a dezvăluit că îşi doreşte să realizeze şi alte filme despre Ceaikovski pentru "a arăta diferitele faţete ale acestui geniu".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.