Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația la zi pe frontul din Ucraina - Zelenski anunță contraofensiva ucrainenilor/ UPDATE

Razboi in Ucraina Banner

Războiul din Ucraina escaladează, iar trupele rusești trag din toate direcțiile. Peste 80 de rachete au fost trase într-o singură zi, iar în Bakhmut lupta este mai violentă ca niciodată.

UPDATE 10 martie 21.33

Un bărbat a fost ucis vineri într-un bombardament al rușilor asupra orașului Herson, potrivit Sky News, informează MEDIAFAX. Un bărbat în vârstă de 35 de ani a murit după ce rușii au tras cu artileria asupra orașului Herson. Bărbatul „a murit pe loc" din cauza rănilor suferite, a anunțat administrația militară regională.

UPDATE 10 martie 17.32:

Curajosul soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”, a fost identificat de mama sa la morga din Kiev, notează Meduza. Oleksandr Matsievskyi s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani.

Reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei au confirmat că soldatul din filmarea apărută online pe 6 martie este un luptător din batalionul 163 al brigăzii 119 separate de apărare teritorială a regiunii Cernihiv, Oleksandr Matsievskyi, relateaza Meduza.

UPDATE 10 Martie: 17.15

De la începutul războiului, Forțele Armate ale Rusiei au distrus 400 de avioane aparţinând Forțelor Arrmate ale Ucrainei, a comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse, general-locotenent Igor Konașenkov, relatează RADOR. "De la începutul operațiunii militare speciale au fost distruse, în total, 400 de avioane, 218 elicoptere, 3.373 de drone, 411 sisteme de rachete sol-aer, 8.249 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 1.055 de lansatoare de rachete multiple, 4.315 tancuri ale artileriei de câmp și aruncătoare de mine, precum și 8.830 de unități de vehicule militare speciale", a spus Konașekov.

UPDATE 10 Martie - 14.30

O alertă de raid aerian a răsunat vineri în regiunea Dnipropetrovsk. O explozie a avut loc vineri în regiunea Dnipropetrovsk, a informat ediția ucraineană a revistei Klymenko Time. O alertă aeriană a fost declarată în regiune. Anterior, presa ucraineană a relatat despre producerea unor explozii în regiunea Sumi.

UPDATE 10 Martie - 13.00

Volodimir Zelenski anunță o nouă contraofensivă a ucrainenilor în următoarele două luni. El nu a oferit detalii despre această operațiune.

UPDATE 10 Martie - 11.47

Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, reclamă că i-au fost blocate comunicaţiile şi permisele de trecere către organismele de decizie ruseşti pentru a-l împiedica să ceară muniţie pentru compania sa, transmite vineri EFE, potrivit Agerpres.


"Pentru a mă împiedica să cer muniţie, mi-au deconectat toate telefoanele de comunicaţii speciale din toate birourile şi din toate unităţile", a spus Prigojin, într-o înregistrare audio postată pe contul său de Telegram.

UPDATE 10 Martie - 11.04

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat vineri pe Xi Jinping pentru realegerea sa în funcția de președinte al Republicii Populare Chineze, notează TASS.

Mesajul lui Putin postat pe site-ul Kremlinului spune: „Decizia Congresului Național al Poporului este o recunoaștere a serviciilor dumneavoastră în calitate de șef de stat și a sprijinului larg pentru cursul pe care l-ați urmat pentru a asigura dezvoltarea socio-economică ulterioară a Chinei și pentru a proteja interesele națiunii pe arena internațională”.

UPDATE 10 Martie - 10.30

Departe de frontul din Ucraina, la Ekaterinburg, un grup de femei se antrenează de zor pentru ziua în care ar putea fi chemate la război. și învață să tragă din puști de asalt Kalașnikov sub îndrumarea atentă a unui instructor militar. Ele formează „Garda Femeilor din Ural” și se pregătesc de ziua în care ar putea fi nevoite să „apere” Rusia. Dar nu este exclusă nici implicarea în războiul din Ucraina din cauza pierderilor mari de soldați și bărbați recent recrutați.

UPDATE 10 Martie - 9.50

Institutul pentru Studierea Războiului a raportat că cel mai mare atac cu rachete al Rusiei din ultimele săptămâni „probabil a servit doar obiectivelor de propagandă a statului rus”, în cea mai recentă actualizare din 9 martie.

UPDATE 10 Martie - 9.03

Cel puțin nouă persoane au murit într-un nou val de atacuri în toată Ucraina, în care Rusia a folosit arme puternice, inclusiv rachete hipersonice. Rusia nu a mai lansat rachete hipersonice Kinjal, care pot trece de sistemele de apărare antiaeriană, încă din primele luni ale conflictului. Cel mai recent baraj de rachete a fost cel mai puternic ce a lovit Ucraina în ultimele săptămâni.


UPDATE 10 Martie - 7: 39

A devenit o lipsă de mâini și picioare pentru trupele ucrainene de pe front: aprovizionarea cu muniție de artilerie. Și UE a decis să ofere o soluție prin unirea forțelor. Agenția Europeană de Apărare (EDA) va organiza o achiziție comună de muniție în valoare de 2.000 de milioane de euro, propusă de Serviciul European de Acțiune Externă și Comisia Europeană și care va începe în aprilie, ceea ce va permite accelerarea producției și livrării și, astfel, creșterea capacităţii industriei europene a armelor, relatează ABC preluat de Rador.

UPDATE 10 martie - 7.01

Se dau lupte intense de mai multe luni între armata ucraineană şi mercenarii organizaţiei paramilitare Wagner pentru preluarea controlului asupra Bahmutului, în estul Ucrainei. Potrivit NATO, oraşul pare a fi pe cale să cadă în mâinile ruşilor. Care este miza acestei bătălii sângeroase?

UPDATE 10 martie - 6.33

În finalul alocuţiunii sale, el a enumerat câteva puncte „fierbinţi” de pe linia frontului: Bahmut, Avdiivka, Kupiansk, Lîman şi întregul Donbas, regiunile Zaporojie, Nikopol, Herson, Sumî, Cernihiv, Harkov.
„Nu există altă opţiune decât să învingem”, a încheiat Volodimir Zelenski.

UPDATE 10 martie - 6.30

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seara, după atacul masiv cu rachete al Rusiei care a avut loc în cursul zilei şi care a deconectat de la reţeaua electrică inclusiv centrala nucleară de la Zaporojie, că sunt necesare sancţiuni asupra industriei nucleare ruse, pentru ca „lumea să fie mai sigură”, iar Ucraina are nevoie de mai multe mijloace pentru apărarea antiaeriană.

Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană au condamnat vehement, joi seară, bombardamentele efectuate de armata rusă asupra Ucrainei, denunţând acţiuni "brutale" şi "crime de război".

"Este foarte dificil să vedem astfel de atacuri brutale, nejustificate asupra infrastructurii civile din Ucraina", a declarat Olivia Dalton, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

Rusia a lansat joi peste 80 de rachete spre mai multe oraşe din Ucraina. Atacurile s-au soldat cu cel puţin 11 morţi.

"Aceste bombardamente au vizat deliberat, încă o dată, imobile rezidenţiale şi infrastructura civilă, în special cea energetică. Aceste acte inacceptabile pot fi considerate crime de război şi nu pot rămâne nepedepsite", a transmis Ministerul de Externe de la Paris, conform cotidianului Le Monde.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a discutat prin telefon cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. "Am vorbit astăzi cu preşedintele Zelenski despre atacurile generalizate lansate în cursul nopţii asupra Ucrainei. Atacarea deliberată de către Rusia a civililor şi a reţelei energetice constituie crimă de război. Consolidează determinarea noastră comună de a continua progresele asupra reformelor Ucrainei pe parcursul european", a afirmat Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe Twitter.

"Am salutat noul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene şi am convenit asupra unor noi presiuni asupra agresorului. Am discutat detaliat despre progresele Ucrainei în aplicarea recomandărilor Comisiei Europene pentru lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina anul acesta", a declarat, la rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.