Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația la zi pe frontul din Ucraina - Rușii au cucerit o poziție cheie la Bakhmut: miza reală a acestui punct strategic / Update

bakhmut

Trupele ruseşti vor avea "drum deschis" pentru a cuceri oraşe cheie din estul Ucrainei, dacă vor prelua controlul asupra Bakhmut, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat CNN, în timp ce şi-a apărat decizia de a menţine forţele ucrainene în oraşul asediat.

UPDATE 22.00 - Armata ucraineană a recunoscut miercuri că forțele ruse continuă să avanseze în orașul Bakhmut din estul țării, a anunțat miercuri, într-o actualizare de seară, Statul Major al Ucrainei, citat de CNN. „Inamicul continuă să avanseze în sectorul Bakhmut. Ei nu încetează să ia cu asalt orașul Bakhmut”, potrivit actualizării. Armata ucraineană a mai spus că a reușit totuși să oprească înaintarea forțelor Moscovei în unele zone din și în jurul orașului.

UPDATE - 20.52 Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, și-a exprimat opinia cu privire la ceea ce crede că este tactica rusă în Donbas: să avanseze acolo unde pot, potrivit Sky News. „Ei înțeleg că nu sunt capabili să avanseze rapid, așa că au o singură tactică - avansează acolo unde pot”, a declarat el.

UPDATE - 17.25 Înregistrarea video devenită virală a unui militar ucrainean executat prin împuşcare după ce a strigat ”Slavă Ucrainei!” în timp ce era prizonier, ”pare autentică”, anunţă miercuri Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului (OHCHR/HCDH), relatează AFP. ”Avem cunoştinţă despre această înregistrare video publicată pe reţele de socializare care arată un militar ucrainean în afara luptei aparent executat de către forţe armate ruse. Pe baza unui examen preliminar, credem că înregistrarea video pare autentică”, declară AFP un purtător de cuvânt al OHCHR.

UPDATE - 15.41 Sancțiunile împotriva mamei fondatorului grupului militar Wagner au fost anulate de o instanță UE, potrivit Sky News.

UPDATE - 14.42 Oraşul Bahmut ar putea să cadă ”în zilele următoare”, a avertizat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP. Bakhmut, situat în estul Ucrainei,este  centrul unor confruntări armate aprige de mai multe luni şi e ameninţat cu încercuirea totală de către armata rusă şi grupul paramilitar rus Wagner. De când au început luptele, aproximativ 90% din populația orașului a plecat. În prezent, orașul este distrus în întregime, iar militarii se luptă printre ruine.

UPDATE - Șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat miercuri, citat de Ukrainskaia Pravda, că în ciuda bombardamentelor intense la care este supusă regiunea, marți a fost prima de la începutul războiului când nu s-au înregistrat nici morți, nici răniți. „Ziua anterioară a fost prima din 24 februarie 2022, când nici un civil nu a fost rănit în regiunea Donețk. Dar situația rămâne tensionată”, a afirmat șeful administrației militare regionale.

UPDATE - Două drone iraniene au fost distruse peste noapte în Ucraina, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Sky News. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus două drone iraniene în cursul nopții, a anunțat Ministerul Apărării din Ucraina. Potrivit acestuia, dronele au fost lansate de ruși din nordul țării. „La miezul nopții de 8 martie 2023, apărarea aeriană a distrus două drone kamikaze iraniene 'Shahed-131/136', pe care ocupanții le-au folosit pentru a ataca Ucraina din direcția nordică", se arată în postare.

UPDATE: Institutul de Studiu al Războiului (ISW), un grup de experţi americani, arată în ultimul său buletin că trupele Kremlinului ”par” să fi cucerit partea de est a oraşului, în urma unei ”retrageri controlate” a forţelor ucrainene din această zonă. După cucerirea Bahmutului, ruşii ”ar putea merge mai departe, Ai s-ar putea duce la Hramatorsk, ei s-ar putea duce la Sloviansk, calea le va fi liberă” ”către alte oraşe din Ucraina”, a declarat el.

UPDATE:  Procurorii din Elveția au început să caute banii lui Vladimir Putin. Un violoncelist care are legături cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a mutat milioane de euro prin conturi bancare elvețiene fără a fi verificat de administratorii sistemului. Patru bancheri se vor prezenta în fața instanței din Zurich pentru a oferii detalii despre acest caz, potrivit Reuters.

UPDATE: Între 20.000 și 30.000 de ruși au fost răniți sau au murit în timpul luptelor din orașul Bakhmut din estul Ucrainei, susțin surse occidentale preluate de BBC.

UPDATE: Harta publicată de ucraineni de la Bakhmut:

content-image

UPDATE: Șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a transmis că, miercuri dimineața, ruşii au atacat cu artilerie grea comunitatea Marhaneț.
"Noaptea de marţi spre miercuri în regiunea Dnipropetrovsk a trecut fără atacuri. Dar după ora 06:00, inamicul a deschis focul asupra comunității Marhaneț", a declarat oficialul.
Potrivit lui Lisak, armata inamică a lovit cu artilerie grea, datele privind consecințele distrugerilor fiind în curs de actualizare.

UPDATE: Grupul de mercenari Wagner din Rusia a preluat controlul deplin asupra părții estice a Bakhmut, a declarat miercuri fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin.
"Unitățile companiei militare private Wagner au preluat controlul asupra părții de est a Bakhmut", a declarat Prigozhin într-o înregistrare vocală pe platforma de mesagerie Telegram a serviciului său de presă.
"Tot ceea ce se află la est de râul Bakhmutka este complet sub controlul Wagner".

UPDATE: Harta tactică a bătăliilor de la Bakhmut. Se duc bătălii în trei puncte cheie ale frontului

content-image

UPDATE: Bătăliile din Bakhmut arată precum jocurile pe calculator. În imagini se văd soldați care se luptă în clădiri distruse și se trage de la mică distanță.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Acest lucru este tactic pentru noi", a declarat Zelenski, insistând că şefii militari de la Kiev sunt uniţi în prelungirea apărării oraşului, după ce săptămâni de atacuri ruseşti l-au lăsat pe punctul de a cădea în mâinile trupelor Moscovei, informează News.ro.

"Înţelegem că după Bakhmut ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruşi după Bakhmut către alte oraşe din Ucraina, în direcţia Doneţk", a declarat el într-un interviu pentru CNN.

"De aceea, băieţii noştri stau acolo", a adăugat preşedintele ucrainean.

Un asalt de câteva săptămâni al trupelor de mercenari Wagner, care s-a accelerat în ultimele zile, a forţat mii de oameni să părăsească oraşul şi i-a decimat infrastructura. Trupele ucrainene au montat, de asemenea, o apărare tenace a zonei, întârziind progresul Rusiei.

Înțelegem ce vrea Rusia să obțină acolo

Zelenski a declarat că motivaţiile sale de a păstra oraşul sunt "atât de diferite" faţă de obiectivele Rusiei.

"Înţelegem ce vrea să obţină Rusia acolo. Rusia are nevoie de cel puţin o victorie - o mică victorie - chiar şi prin ruinarea a tot ceea ce se află în Bakhmut, doar ucigând fiecare civil de acolo", a mai declarat Zelenski.

El a adăugat că, dacă Rusia reuşeşte să "pună micul lor steag" deasupra Bakhmut, acest lucru ar ajuta la "mobilizarea societăţii lor pentru a crea această idee că sunt o armată atât de puternică".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.