Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE / Situația se complică în Belgorod: Rusia instituie alerta 'antitero' și impune măsuri militare speciale; cel puţin şase persoane au fost rănite

rosselcdn.net
explozie-belgorod

UPDATE 22 mai, ora 20.08: Civilii părăsesc zona

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, scena unei incursiuni armate în curs de desfăşurare a unui grup venit din Ucraina, a declarat luni că civilii părăsesc zona afectată şi speră într-o victorie rapidă a forţelor ruse, transmite AFP, informează Agerpres. "Am mers din uşă în uşă (...). O mare parte a populaţiei a părăsit teritoriul afectat, îi ajutăm cu mijloacele noastre de transport pe cei care nu au unul", a precizat guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe Telegram, înainte de a adăuga că speră că "militarii noştri îşi vor finaliza misiunea în curând şi vor elimina inamicul".

Știrea inițială

Administraţia de la Moscova a instituit, luni după-amiază, starea operaţională "antiteroristă" în regiunea rusă Belgorod, urmând să fie aplicate măsuri militare speciale de securitate în contextul incursiunii unui grup pro-ucrainean, transmite Mediafax.

"Pentru garantarea securităţii cetăţenilor din regiunea Belgorod, a fost instituită starea specială antiteroristă, cu măsuri speciale de securitate şi restricţii temporare", a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov.

Autorităţile regionale vor fi coordonate direct de Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi vor institui filtre de securitate, vor intercepta telecomunicaţiile şi vor lansa operaţiuni antiteroriste, conform agenţiei Interfax şi cotidianului Le Monde.

Autorităţile ruse au raportat, luni, o serie de atacuri ucrainene asupra unor localităţi din regiunea Belgorod, iar cel puţin şase persoane au fost rănite. "Un grup de recunoaştere şi sabotaj al forţelor ucrainene a intrat în districtul Graivoronski. Forţele militare ruse, în colaborare cu serviciile de frontieră, cu Garda Naţională rusă şi cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) iau măsurile necesare pentru eliminarea inamicului", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

În schimb, Administraţia de la Kiev a transmis că atacurile din regiunea rusă Belgorod sunt opera unui grup insurgent rus. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Cel puțin șase răniți

Cel puţin şase persoane au fost rănite, luni, în urma atacurilor comise de un grup pro-ucrainean în regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, informează cotidianul Le Monde.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că două persoane au fost rănite în atacuri asupra localităţii Glatovo, trei în districtul Graivoronski şi una în localitatea Zamostie.

Autorităţile ruse au anunţat că incursiunea grupului pro-ucrainean este în curs în aceste zone. În schimb, Administraţia de la Kiev a transmis că atacurile din regiunea rusă Belgorod sunt opera unui grup paramilitar rus. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

UPDATE / Forțele armate ucrainene au intrat în Rusia: operațiune în desfășurare într-o regiune intens disputată

Putin e la curent cu operațiunea

Kremlinul a anunţat că preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre incursiunea de pe teritoriul Rusiei, informează Mediafax. "Ministerul Apărării, Serviciul Federal de Securitate şi Gărzile de Frontieră l-au informat pe preşedinte; sunt în curs operaţiuni de eliminare a grupului de sabotaj", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, subliniind că incursiunea are rolul "deturnării atenţiei de la situaţia din Bahmut", oraş ucrainean ocupat în cea mai mare parte de trupele ruse.

O zonă intens disputată

Regiunea Bolgorod e una intens atacată de forțele armate ucrainene. Ultimul atac a fost înregistrat în 18 mai (continuarea aici).

În ultimele luni, Rusia a acuzat atacuri repetate ale ucrainenilor asupra regiunilor de graniță Belgorod și Kurk și a precizat că apărarea antiaeriană a doborât mai multe rachete ucrainene care vizau teritoriul rus.

Belgorod se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov, iar Kurskul se învecinează cu regiunea ucraineană Sumî, ambele zone fiind supuse unor atacuri frecvente de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina.

La sfârşitul lui februarie, guvernatorul regiunii Belgorod a anunţat că, de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, 25 de persoane au fost ucise şi alte aproape 100 au fost rănite în total în bombardamente ucrainene asupra regiunii.

Localităţi şi infrastructuri din regiunea Belgorod sunt vizate regulat de bombardamente atribuite de Moscova armatei ucrainene, însă Kievul nu le revendică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.