Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţie fără precedent la CCR: Cum s-a autocenzurat Valer Dorneanu

rtv.net
valer dorneanu

Miercuri, 5 iulie, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia Curţii Constituţionale nr. 304 din 4 mai 2017. Din decizia publicată au dispărut atât opinia concurentă formulată de Livia Stanciu, cât şi opinia separată a judecătorilor Valer Dorneanu, Marian Enache şi Simona-Maya Teodoroiu. Recent, CCR a decis că opiniile concurente şi separate pot să fie eliminate dacă nu respectă anumite standarde.

Vezi și: ÎCCJ anulează o sentință într-un mega-dosar, din cauza Cameliei Bogdan

CCR a respins sesizarea avocatului poporului pe tema articolul 2 din Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului. Motivarea deciziei a fost publicată pe 20 iunie pe site-ul CCR, împreună cu o opinia concurentă a Liviei Stanciu şi opinia separată a judecătorilor Valer Dorneanu, Marian Enache şi Simona-Maya Teodoroiu. Aceştia din urmă ar fi vrut să permită persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, în vreme ce Livia Stanciu era de acord cu decizia majoritară, însă expunea o serie de considerente mai drastice. Vezi AICI motivarea iniţială!

Între timp,Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că opiniile separate ale judecătorilor constituționali să nu mai fie publicate, dacă acestea se transformă în critici la adresa forumului sau dacă acestea au caracter "sentențios, ostentativ sau provocator".

"Opinia separată sau concurentă nu poate transgresa dincolo de punctul de vedere al judecătorului pentru a se transforma într-o critică punctuală la adresa Curții Constituționale, neputându-se constitui într-un examen partinic sau într-o critică fățișă la adresa acesteia", se notează în hotărâre.

Vezi şi: Liviu Dragnea, în război cu jurnaliștii RISE Project: 'Am notificat autoritățile din Brazilia'

CCR a mai stabilit că opinia separată sau concurentă se predă președintelui forumului, el putând solicita refacerea acesteia.

"Opinia separată sau concurentă se predă președintelui Curții Constituționale odată cu decizia la care a fost redactată. După discutarea deciziei, președintele Curții Constituționale, în măsura în care constată că există abateri de la regulile stabilite la articolul 1, solicitarea judecătorului respectiv, prin rezoluție, refacerea acesteia", se arată în articolul 2 din hotărâre.

În cazul în care judecătorul nu respectă prevederilor articolului 2, președintele poate dispune ca opinia separată să nu fie publicată.

Cum opinia separată a judecătorilor Valer Dorneanu, Marian Enache şi Simona-Maya Teodoroiu la decizia nr. 304/2017 nu a mai apărut în varianta publicată în Monitorul Oficial, există o singură explicaţie: preşedintele CCR, Valer Dorneanu, şi-a analizat propria opinie separată, a ajuns la concluzia că nu îndeplineşte standardele stabilite pe 22 iunie şi a decis nepublicarea ei. Opinia separată a dispărut şi din motivarea publicată pe site-ul CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.