Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație foarte complicată în Spania: Pedro Sanchez revine, dar depinde de voturile extremiștilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Pedro Sanchez

Socialistul Pedro Sanchez, premier interimar, a fost desemnat marţi de regele Spaniei, Felipe al VI-lea, să formeze un nou guvern, după ce câştigătorul alegerilor legislative din iulie, conservatorul Alberto Nunez Feijoo, a eşuat într-un astfel de demers, relatează Reuters, informează News.ro.

Sanchez a recunoscut marţi că se va confrunta cu "discuţii complexe" cu alte partide politice spaniole pentru a putea forma un nou guvern şi a obţine astfel un nou mandat de premier. El a declarat că va încerca să obţină sprijin nu doar pentru a forma un nou guvern, ci şi pentru a adopta legi în cadrul unei coaliţii minoritare.

Pentru a câştiga votul de învestitură, liderul socialist are nevoie de sprijinul potenţialilor parteneri de coaliţie, cum ar fi Sumar, formaţiune a stângii dure, precum şi al mai multor partide naţionaliste catalane şi basce.

În cazul în care niciun candidat nu asigură o majoritate până la 27 noiembrie, va trebui să fie convocate alegeri generale repetate.

"Sunt dispus să lucrez pentru a forma cât mai curând posibil un guvern de coaliţie progresist cu suficient sprijin pentru a garanta stabilitatea de care ţara are nevoie", a declarat Sanchez.

În alegerile din 23 iulie, soldate cu un rezultat neconcludent, socialiştii au obţinut mai puţine locuri decât conservatorii lui Alberto Nunez Feijoo.

Sanchez a fost invitat de regele Spaniei, Felipe al VI-lea, să încerce să formeze o majoritate guvernamentală după ce Feijoo a eşuat săptămâna trecută în încercarea sa de a deveni prim-ministru.

Situație complicată în Spania

Sanchez crede că poate aduna suficiente voturi pentru candidatura sa, dacă obţine sprijinul partidelor separatiste catalane Junts şi Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), care cer o amnistie nepopulară în schimbul voturilor lor din parlament.

Deşi a evitat să menţioneze în mod explicit o amnistie în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Madrid, Sanchez a apărat ca pe un succes decizia sa din 2021 de a-i graţia pe liderii catalani încarceraţi în urma unui demers eşuat de independenţă care a avut loc în 2017. Sanchez a declarat că această criză - care a determinat guvernul conservator de la acea vreme să impună temporar guvernarea directă de la Madrid - "nu a adus nimic bun".

"A fost o criză de care nimeni nu se poate simţi mândru - eu nu conduceam guvernul atunci", a spus el. "De atunci am încercat să depăşesc acea situaţie", a asigurat Sanchez.

El a susţinut că disputele politice trebuie să fie rezolvate "în domeniul politic, şi nu în altă parte", iar acum este momentul pentru "politică, generozitate şi leadership".

"Dacă 23 iulie ne-a spus ceva despre spanioli este că nu poţi conduce guvernul acestei naţiuni fără să înţelegi pluralitatea parlamentului şi diversitatea ţării", a spus Sanchez.

Partidele separatiste catalane Junts şi ERC au aprobat săptămâna trecută o rezoluţie în care se spune că nu vor susţine un vot de învestitură, dacă guvernul nu se angajează să "creeze condiţiile" pentru un nou referendum privind independenţa Cataloniei.

Întrebat despre un nou referendum, Sanchez a declarat că cei din Catalonia caută să "întoarcă pagina" şi să găsească o "reunire" cu societatea spaniolă.

"A trasat o linie roşie în ceea ce priveşte referendumul de autodeterminare", consideră Pablo Simon, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Carlos III din Madrid.

Conservatorul Feijoo l-a criticat pe Sanchez pentru că a luat în considerare o amnistie a liderilor catalani şi a prezis "negocieri întunecate" în următoarele săptămâni. "Nu contează ce spune dl. Sanchez, important este ce spune dl. (Carles) Puigdemont", a declarat Feijoo, referindu-se la liderul Junts.

Sanchez a declarat că ar dori să finalizeze discuţiile şi să stabilească o dată pentru votul de învestitură "cât mai curând posibil", adăugând că va începe miercuri discuţiile cu principalele partide, începând cu ministrul său al muncii, Yolanda Diaz, şefa Sumar. "Voi pune suflet şi inimă într-o negociere care nu va fi una uşoară", a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.