DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Situaţie halucinantă în CSM: Ministrul Predoiu blochează numirea noii conduceri (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
csm plen

Votul pentru desemnarea președintelui CSM pentru anul 2020 a fost amânat, marți, după cele două blocaje create la votul pentru Nicoleta Țînț, au precizat, pentru STIRIPESURSE.RO, surse din Consiliu. Decizia a fost luată pentru a avea loc, în următoarele zile, discuții cu privire la alegeri.

Cu un scor de 9 la 9 în plen, votul nul al ministrului Predoiu este cel care a dus la amânarea procedurii.

Voturi pentru: Lia Savonea, Simona Marcu, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Corina Corbu (preşedintele ÎCCJ), Nicoleta Ţînţ, Codruţ Olaru, Victor Alistar, Romeu Chelaru.

Voturi împotrivă: Mariana Ghena, Andrea Chiş, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan, Bogdan Licu (procuror general interimar), Nicolae Solomon, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader.

În două situații, votul pentru Țînț a fost anulat, după ce au fost înregistrate 9 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și unul nul. Astfel, membrii CSM au decis să discute în următoarele zile pe marginea acestei chestiuni.

CSM ar fi trebuit să stabilească, marți, cine va conduce Consiliul în 2020. Secţia pentru judecători a desemnat-o pe Nicoleta Ţînţ pentru funcţia de preşedinte, iar Secţia pentru procurori a desemnat-o pe Tatiana Toader pentru funcţia de vicepreşedinte.

Potrivit art. 24 din Legea 317/2004, "(1) Consiliul Superior al Magistraturii este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, cu votul majorităţii membrilor prezenţi dintre judecătorii şi procurorii prevăzuţi la art. 3 lit. a), care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an. Mandatul preşedintelui nu poate fi reînnoit. (2) Pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte vor candida un judecător şi un procuror desemnaţi de Secţia pentru judecători, respectiv Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul membrilor săi, în prezenţa a cel puţin 2/3 din membrii secţiilor, cu votul majorităţii membrilor prezenţi."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.