Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație revoltătoare: România nu mai cere ajutor de la Comisia Europeană pentru HORECA

Facebook
euro bani de la UE

România nu a solicitat şi nu a notificat Comisia Europeană privind o prelungire a termenului de acordare a ajutorului de stat companiilor din domeniul HoReCa, pentru acoperirea pierderilor cauzate de efectele pandemiei de COVID-19 în anul 2021, susţine europarlamentarul Dragoş Pîslaru într-un document remis reprezentanţilor patronatelor din turismul românesc, consultat de AGERPRES.

Conform sursei citate, România nu ar fi dorit să extindă perioada de eligibilitate a schemelor de ajutor de stat pentru companiile din domeniu prin programul HoReCa 2, termenul stabilit de Comisia Europeană expirând la finalul lunii iunie. "Comisia Europeană a adoptat la 19 martie 2020 Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19. (...) România a adoptat OUG 224/2020 prin care statul român a oferit sprijin financiar pentru acoperirea pierderilor înregistrate în anul 2020, modificată ulterior prin OUG 10/2021. În vederea implementării, România a semnat acordul de ajutor de stat, valabil până pe data de 31 decembrie 2021.

Pe parcursul anului 2021, tot mai multe state membre au realizat că, din cauza prelungirii pandemiei, industriile HoReCa şi de turism au nevoie de sprijin suplimentar. Prin urmare, Comisia a decis prelungirea Cadrului temporar până la 30 iunie 2022. Acest lucru a permis unui număr semnificativ de state membre să îşi prelungească schemele de ajutor de stat pentru a oferi compensaţii industriei inclusiv pentru anul fiscal 2021. Pe 13 iulie 2021, România a depus amendamente la acest acord (...). Din păcate, România nu a avut iniţiativa de a modifica şi perioada eligibilă, pentru a include şi anul 2021 cum au făcut o serie de alte state membre. Astfel, deşi Comisia a oferit flexibilitate prin extinderea valabilităţii Cadrului temporar, Guvernul României a decis să nu folosească această oportunitate. Practic, România nu a cerut şi nu a notificat Comisia Europeană privind o prelungire a termenului de acordare a ajutorului de stat şi nici nu a dorit să extindă perioada de eligibilitate pentru acoperirea costurilor/pierderilor cauzate de efectele pandemiei COVID-19 în anul 2021", se arată în scrisoarea semnată de europarlamentarul român, adresată reprezentanţilor patronatelor din turism.

Membru în Comisia de Afaceri Economice şi Monetare (ECON), Pîslaru susţine că prin decizia de a nu depune amendamente pentru prelungirea eligibilităţii acordului de ajutor de stat, Guvernul şi-a asumat consecinţele dramatice asupra sectorului HoReCa.

"Faptul că Guvernul României spune astăzi că nu se mai pot compensa pierderile de pe anul 2021 din cauza expirării acordului de ajutor de stat agreat cu Comisia Europeană este factual corect, însă acest fapt se datorează exclusiv deciziei Guvernului României de a nu beneficia de prelungirea Cadrului temporar, neprelungind prin amendamente valabilitatea şi eligibilitatea acordului de ajutor de stat", se mai arată în documentul citat, semnat de europarlamentarul Dragoş Pîslaru, membru al grupului Renew Europe.

Documentul vine după ce, la 21 septembrie, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat că programul HoReCa2 reprezintă o prioritate pentru instituţie, în acest sens constituindu-se "un grup de lucru public-privat" la iniţiativa ministrului Constantin-Daniel Cadariu, care are ca obiectiv identificarea celor mai eficiente soluţii pentru implementarea măsurilor compensatorii.

Conform ministerului, "una dintre iniţiativele care au beneficiat de o atenţie sporită a fost operaţionalizarea schemei de ajutor de stat HoReCa 2, necesară industriei de profil pentru compensarea în procent de 20% a pierderilor suferite în anul 2021, comparativ cu 2019. În acest sens, încă din luna decembrie a anului trecut, ministrul Cadariu a întărit eforturile mediului asociativ de profil, solicitând direct Ministerului Finanţelor alocare bugetară, însă în forma finală a Legii bugetului de stat pe anul 2022 nu au fost introduse sumele dedicate acestui program, urmând a fi atribuite la rectificarea bugetară care urma să aibă loc după data de 1 iulie a.c.", arată sursa citată.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului susţine, de asemenea, că a solicitat la rectificarea bugetară din luna august suma de 1,4 miliarde de lei pentru programul HoReCa 2, însă au fost alocate doar 50 de milioane de lei.

"Tot în luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a luat decizia prelungirii cadrului temporar COVID, care permitea statelor membre să acorde sprijin financiar operatorilor economici afectaţi de pandemie, de la data de 31 decembrie 2021, până la data de 30 iunie 2022. Informaţia publică a fost asimilată inclusiv de reprezentaţii industriei ospitalităţii, replicarea programului HoReCa 1 fiind posibilă doar în eventualitatea unei prelungiri suplimentare, faţă de cea existentă. În perspectiva alocării bugetare, la nivelul MAT au fost întreprinse toate demersurile premergătoare instituirii programului HoReCa 2. Respectiv, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 10 din 16 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, a fost adoptat cadrul normativ primar. Ministerul Finanţelor a realizat rectificarea bugetară în luna august a acestui an. Deşi în solicitarea iniţială formulată de către MAT au fost cerute 1,4 miliarde de lei, prin Ordonanţa nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, pentru programul HoReCa 2 au fost alocate doar 50 de milioane de lei, credite de angajament, în scopul demarării procedurilor necesare, care să respecte legislaţia ajutorului de stat", precizează ministerul, adăugând că o altă soluţie, la care se va lucra în paralel, este dezvoltarea unui nou program dedicat industriei ospitalităţii pe cadrul temporar Ucraina.

MAT menţionează că prin intermediul programului HoReCa 1, care a compensat 20% din pierderile suferite în anul 2022, faţă de 2019, s-a făcut o infuzie de 426.600.000 euro în industria ospitalităţii din România. Anterior, ministrul Cadariu afirmase, într-o conferinţă de presă, la începutul lunii septembrie, că 15.000 de operatori din domeniul HoReCa au primit compensaţii în valoare de 800 de milioane de euro pentru restricţiile Covid, ''bani care au ajutat la repornirea motoarelor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.