Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație unică în România: Guvernul a încălecat de tot Parlamentul. Legislativul aproape că nu mai există

România este ţara din Europa Centrală şi de Est care a adoptat în anul 2022 cele mai multe acte normative, majoritatea iniţiate de Guvern. Executivul menţine tendinţa de a guverna prin ordonanţe, începută în contextul pandemiei. Situaţia este asemănătoare şi în restul ţărilor din ECE. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului Grayling AcTrend, care a analizat schimbările legislative din România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Croaţia, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022.

Studiul mai arată că, în comparaţie cu media perioadei 2013-2017, se înregistrează o creştere cu 14% a numărului de legi adoptate de ţările ECE. În România, însă, evoluţia este mult mai accelerată, în ultimii cinci ani fiind înregistrată o creştere medie de 30% a numărului de legi adoptate în Parlament.

content-image

Cea mai semnificativă creştere vine însă din nou pe zona actelor legislative date de Guvern. Dacă până în 2019 Guvernul emitea în jur de 100 de ordonanţe anual, în 2020, pe fondul crizei generate de pandemie, numărul acestora a crescut de peste două ori. Astfel, în 2020 România a atins un record de 235 de ordonanţe, care reprezintă aproximativ 80% din totalul de 298 de legi aprobate în Parlament în acel an, transformând Guvernul în principala putere legislativă. Însă, potrivit AcTrend această creştere înregistrată în 2020 în contextul excepţional al pandemiei s-a menţinut şi în anii care au urmat. Anul 2022, marcat de începerea războiului din Ucraina, inflaţie şi creşterea preţurilor la energie, a favorizat din nou un număr ridicat de ordonanţe emise de Guvern, acestea ajungând la 229, în timp ce numărul total de legi adoptate de Parlament a fost de 385. Dintre cele 385 de legi, 10% sunt proiecte de adoptare a altor ordonanţe emise de Guvern în anul 2022.

Evoluţii interesante au fost identificate şi în ceea ce priveşte domeniile vizate de actele normative. Astfel, pe parcursul anului trecut, România a înregistrat un număr-record de 140 de acte normative privind domeniul “afaceri generale”. Numărul este aproape egal cu totalul actelor normative care se adoptau la nivelul întregii regiuni înainte de pandemie. România este pe primul loc în regiune şi în privinţa actelor normative privind domenii specifice de activitate precum sănătatea (47), energia (42), finanţele (31), IT&C (26) şi agricultura (21). Aproape trei sferturi din legile cu impact asupra afacerilor au fost adoptate prin procedură de urgenţă, cu precădere în domeniile energiei şi sănătăţii (88%), sectoare de importanţă strategică în special în momente de criză sanitară şi geopolitică precum perioada 2020-2022.

Regăsiți atașat un comunicat detaliat referitor la conținutul studiului AcTrend . Documentul poate fi accesat integral pe site-ul www.padigest.ro. Dezvoltată de experţii în relaţii guvernamentale ai Grayling România, PA Digest este o platformă digitală care oferă informaţii şi analize privind politicile publice, inclusiv brief-uri juridice furnizate de casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, partener strategic al Grayling.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.